УБЛАЖАВАЊЕ ПРОТИВЕПИДЕМИЈСКИХ МЕРА – Како наставити даље?

УБЛАЖАВАЊЕ ПРОТИВЕПИДЕМИЈСКИХ МЕРА – Како наставити даље?

Мере Владе Србије за спречавање ширења коронавируса поступно се ублажавају, али то не значи да је опасност прошла и да више нема потребе за појачаним опрезом. Одсек за промоцију здравља Завода за јавно здравље из Шапца стога је издао саопштење са препорукама за понашање у наредном периоду. Мере самозаштите и превенције мораће да се примењују и даље јер ћемо бити принуђени да ”живимо са вирусом”.

 – Свака епидемија има свој природни ток, а смањењем преноса са човека на човека може се говорити о њеном приближавању крају. Ипак, неопходно је показати одговорност према себи и целом друштву па морамо остати дисциплиновани и стрпљиви, како не бисмо угрозили све оно што смо до сада постигли у циљу успоравања и гашења епидемије – стоји у саопштењу.

У наредном периоду биће и даље нужно одржавати физичку дистанцу јер вирус могу ширити и они који не знају да су заражени. Потребно је избегавати евентуална масовна окупљања, а у контакту са другима држати одстојање од два метра.

Приликом одласка на места где се обично окупља више људи, попут тржних центара, продавница, пијаца, апотека… препоручено је ношење заштитне маске. На тај начин штитимо себе, али и људе у нашем окружењу. Уколико имате температуру, кијате, кашљете, или имате потешкоће у дисању, такође је потребно да носите маску, а лекарску помоћ потражите најбрже што можете.

У последњих пар месеци толико често понављана препорука да се руке учестало перу и даље остаје на снази јер хигијена руку представља прву линију одбране од коронавируса. Руке могу изгледати чисто, а при том имати на себи бактерије и вирусе па их зато треба прати сапуном и што топлијом водом најмање 20 секунди, а повремено их треба и дезинфиковати средствима на бази седамдесетпроцентног алкохола. Избегавајте додиривање лица рукама, нарочито очију, носа и уста.

Уколико кашљете и кијате, покријте уста и нос папирном марамицом коју ћете одмах после тога бацити у канту за смеће.

У набавку одлазите у периоду када је најмања гужва, трудите се да држите препоручено физичко одстојање у односу на друге и обавезно дезинфикујте руке после куповине. Купујте намирнице које су фабрички запаковане, раствором седамдесетпроцентног алкохола пребришите амбалажу, а трудите се да храну припремате у кућним условима, најбоље термички обрађену.

Редовно проветравајте просторије у којима боравите, подове бришите топлом водом и сапуном, по могућству дезифицијенсом, а кваке, прекидаче, кључеве и кухињске површине редовно стерилишите.

На крају, Одсек за промоцију здравља ЗЈЗШ препоручује да се повратак у уобичајени живот спроводи полако уз вођење рачуна о свакодневним животним навикама, правилну исхрану и умерену физичку активност.  Противепидемијске мере треба да постану правило понашања.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Укупно 111 заражених

НАШИ СМО – Украдено пролеће

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )