ДЕВЕТ ГОДИНА МУЗЕЈА ЈЕЗИКА И ПИСМА – Због короне без обележавања годишњице

ДЕВЕТ ГОДИНА МУЗЕЈА ЈЕЗИКА И ПИСМА – Због короне без обележавања годишњице

Музеј језика и писма у Тршићу, због ванредне ситуације изазване коронавирусом, није био у могућности да, после девет година рада, и овог априла организује програм „Језик у (не)материјалном културном наслеђу“ у оквиру Дана Музеја језика и писма. Центар за културу „Вук Караџић“, у чијој је надлежности музеј, као и цео комплекс у родном селу Вука Караџића, подсетио је на својој фејсбук страници на девету годишњицу музеја уз поруку да запослени у овој установи очекују да ће ускоро моћи да поделе нове садржаје са посетиоцима Тршића.

– Музеј језика и писма отворен је 2011. године и настоји да, градећи интерактиван однос са посетиоцима, са једне стране сачува савремене навике говорника српског језика на свим нивоима језичке употребе, а са друге, жели да укаже на промене и узроке промена у српском језику кроз целокупно његово постојање – подсећају из Центра за културу уз напомену да је један од најважнијих циљева Музеја тај  да те промене у српском језику стално проблематизује и контекстуализује у односу на културу, историјске догађаје и у односу на друге језике.

Посебност овог музеја је, како наводе, приказивање језика, који је сам по себи жива творевина, а који, у односу на остале предмете који се иначе у музејима излажу, увек изнова оживљава у додиру са посетиоцима.

– У интеракцији са посетиоцима та привремена материјализованост „распршује се“ на најразличитије начине. У оквиру знаменитог места Тршић, овај музеј наставља све оно што је радио и Вук Стефановић Караџић – испитује везе између народног и књижевног језика разматрајући контексте њихове употребе, остављајући нам поред језичких варијација и записе о навикама из свакодневног живота и могућности повезивања са прошлошћу – кажу у овој установи.

                                                                                                                                                           С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СТИГЛИ РЕЗУЛТАТИ У ОПШТУ БОЛНИЦУ – Десеторо запослених није заражено

ПОСЛЕ ВИШЕ ОД МЕСЕЦ ДАНА – Прва пензионерска шетња

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )