ПРИПРЕМЕ ЗА ПРОЛЕЋНУ СЕТВУ – Семена и ђубрива има довољно

ПРИПРЕМЕ ЗА ПРОЛЕЋНУ СЕТВУ – Семена и ђубрива има довољно

Ратари се увелико припремају за изузетно важан посао који их очекује. Пролећна сетва је на прагу и време је за припрему земљишта, али и набавку неопхподног репроматеријала. Пољопривредне апотеке су добро снабдевене и има довољно семена, минералних ђубрива, као и средстава за заштиту биља. Цене су на прошлогодишњем нивоу.

У Подрињу се од јарих култура највише сеју кукуруз и соја. Очекује се да ће кукуруз бити засејан на 15 до 20.000 хектара, а соја на око 2.000 хектара.Тренутно је актуелна сетва јарих стрнина које ће бити засејане на око 300 хектара. Сетва луцерке је почела, а процена је да ће овим крмним биљем бити засејано око 500 хектара. Сетва кукуруза и соје требало би да почне половином априла, односно када се земљиште на дубини од десет центиметара загреје на 7 до 10 степени у периоду од десет дана. Приликом сетве у хладно и најчешће влажно земљиште у велико броју случајева долази до труљења семена, због чега би се парцеле морале пресејати, што би значајно поскупело сетву  – каже Душан Деспотовић, дипломирани инжењер ратарства из лозничког „Пољосавета“.

Деспотовић саветује да се један део минералних хранива унесе у земљиште током предсетвене припреме јер се на тај начин обезбеђује његово равномерно распоређивање у земљишту на дубини до 20 центиметра чиме ће бити омогућен равномеран развој кореновог система. Добро развијен коренов систем значајно доприноси бољим приносима. Преосталу количину хранива требало би унети у земљиште током прихране.

За сетву треба користити декларисано семе, никако оно из чардака, а сетву треба обавити на дубину од три до пет центиметра у зависности од квалитета земљишта.

В.Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ШАПЦУ И ЛОЗНИЦИ – Обука за масовно тестирање

УЗ КОРОНУ И СНЕЖНО ПРОЛЕЋЕ – Огрева никада довољно

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )