ИЗ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ „ВУК КАРАЏИЋ“ – Изложбе путем интернета

ИЗ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ „ВУК КАРАЏИЋ“ – Изложбе путем интернета

Прилагођавајући се новонасталој ситуацији и ванредном стању у замљи, Центар за културу „Вук Караџић“ одложио је све планиране програме и активности, али је сада понудио грађанима да путем интернета погледају неку од бројних изложби које је приређивала ова установа, као и различите публикације, каталоге и друге саржаје из културе.

– С обзиром на то да смо због вируса ковид-19 спречени да обављамо планирани програм, у наредном периоду на нашој фејсбук страници објављиваћемо дигиталне садржаје из својих програмских активности. Један од њих је и изложба „Јован Цвијић, један од великих умова Србије“, коју је припремила наш географ Биљана Радичевић – поручују из Цента за културу.

Ова изложба посвећена је животу и раду српског научника Јована Цвијића и састоји се из 37 паноа. На сваком паноу је текст који се односи на поједине сегменте научниковог живота, а као саставни део уз текст је постављен илустративни материјал. За текст су коришћени биографске белешке које се налазе у Историјској збирци, Заоставштина Јована Цвијића у Архиву Српске академије наука и уметности, а за репродукције фотографије и скенирана докумената из Архива САНУ, Музеја Јована Цвијића, односно Музеја града Београда, Географског факултета Универзитета у Београду, Библиотеке града Београда, Географског института „Јован Цвијић“ САНУ и самог Центра за културу „Вук Караџић“. На појединим паноима се налазе QР кодови помоћу којих се могу прочитати додатни текстови, а текст изложбе је преведен на француски, шпански, енглески и кинески језик. Рецензент на пројекту је др Ана Милановић Пешић, научни сарадник Географског института „Јован Цвијић“ САНУ, а израду изложбе подржало је Министарство културе и информисања на конкурсу „Промовисање културе и уметности Републике Србије у иностранству у дигиталном формату“.

Подсећамо да је Центар за културу „Вук Караџић“ имао у плану да од 2. до 28. марта организује манифестацију „Свет жена“, која негује вредности и афирмише стваралаштво жена у разним областима, али је због ванредног стања она прекинута, одмах после отварања и само једног реализованог програма (11. марта) у Галерији „Мина Караџић“, где је публици представљен филм „Култ Свете Петке и жене у Србији“, етнолошкиње др Весне Марјановић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД – Исплате у пошти

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА – Учење од најпрестижнијих

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )