НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ – Одложена отплата кредита

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ – Одложена отплата кредита

Народна банка Србије донела је пре четири дана одлуку да се због ванредне ситуације уведе мораторијум, односно застој у отплати обавеза дужника. Мораторијум је прописан за све дужнике који то желе, важи и за привреду и грађане, предузетнике, привредна друштва, и подразумева застој у отплати обавеза који не може бити краћи од 90 дана, односно, од трајања ванредног стања које је уведено због пандемије коронавируса.

Тромесечно одлагање плаћања рата свих кредита сви дужници у Србији добијају најкасније  31. марта. Ако се некоме рата са рачуна скида пре овог датума, може од банке да затражи да му се рате стопирају раније. У том случају, важно је само да је банка на свом интернет сајту већ објавила обавештење, односно понуду о застоју плаћања обавеза. Како је данас (22. март) изјавила гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић,  до јуче је свих 26 банака, колико их послује у нашој земљи, та обавештења истакло на својим сајтовима.

– То подразумева да три месеца не плаћате рату, а да се за та три месеца обрачунава редовна камата која ће се приписати дугу и отплаћивати у остатку времена, а рок отплате кредита биће продужен три месеца. Такође, забрањене су и принудне наплате и извршење, односно покретање поступака у вези са овим кредитима – рекла је гувернерка.

Грађани и остали дужници не морају да прихвате мораторијум на кредите, уколико то не желе. Наиме, мораторијум се одобрава аутоматски за све дужнике, без обавезе одласка у банку, осим за оне који до 31. јаве својој банци да ову понуду одбијају. Међутим, банке још увек нису добиле детаљне инструкције како ће ово одбијање моћи да им се упути мејлом, преко м-банкинга, е-банкинга, или на неки други начин. Незванично сазнајемо да ће први контакт морати да буде путем телефона, или електронске поште, али да ће физички морати бар једном да дођу у експозитуру  због потписа.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАРЕДБА ГРАДСКОГ ШТАБА – Посебе мере заштите

ЗАСЕДАО ГРАДСКИ ШТАБ – Затворити градску пијацу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )