НОВИ ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЗОНЕ ТРИ „ЛАГАТОР“ – Уместо измена – нови план

НОВИ ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЗОНЕ ТРИ „ЛАГАТОР“ – Уместо измена – нови план

Нови план зоне три „Лагатор“ који је недавно усвојила лозничка Скупштина, доноси низ новина у у односу на стари план донет пре двадесет година. Новине се односе на промене у намени појединих парцела  и одређених блокова као и код спратности објеката

Основни план за зону три „Лагатор“ донет је још 2005. године, а пре две године Скупштина града донела је одлуку о његовој измени и допуни због потребе да се преиспита намена појединих парцела и одређених блокова и да се параметри прилагоде новонасталим потребама. Према речима Драгане Јовановић, главне урбанисткиње, план је у великој мери застарео, рок важности плана је од петнаест до максималних двадесет година.

– У току поступка израде измене и допуне плана, због обима интервенција у простору, дефинисања квалитетнијих планских решења која су изискивала преиспитивање планираних намена, изграђености простора, правила уређења и грађења, као и због природе захтева заинтересованих грађана изнетих током јавног увида, настала је потреба измене претежног дела плана. Због тога је одлучено да се донесе нови план детаљне регулације зоне три „Лагатор“, а не да се ураде измене и допуне постојећег – рекла је Јовановићева на последњој седници Скупштине града на којој је овај план и усвојен.

Како је рекла, када се гледа из перспективе улица на Лагатору, у централној Улици патријарха Павла стиче се утисак да је та зона прилично изграђена, две трећине земљишта је још увек неизграђено па је сад прилика да се овај план преиспита и да се унапреди и да се изгради по бољим условима. У блоку 1, одмах на улазу, предвиђена је изградња куле максималне спратности до двадесет спратова, предвиђена је обавеза израде урбанистичког пројекта којим ће се и утврдити која ће то спратност тачно бити. Првобитним планом овде је била предвиђена само зелена површина. У блоковима је повећана спратност, а у простору код вртића постоји могућност или да се он прошири, или да се изгради друштвеностамбени објекат.

– Дакле, дефинисана су потпуно нова општа правила, правила уређења и грађења усклађена су са вишим планским документима, чиме су омогућени повољнији услови за изградњу. Такође, у складу са променама планираних намена и спратности, усклађени су капацитети инфраструктуре и одређене нове локације за трафостанице. Није уведена ниједна нова саобраћајница, остало је исто као што је то предвиђено у основном плану, а површине јавне намене су увећане само увођењем нових парковских површина – истакла је Јовановићева.

Како је рекла, у току јавног увида упућено је једанаест примедаба грађана, али не значајних. Тамо где је дошло до промене намене парцеле из породичног у вишепородично становање, додатно су обавештени власници тих парцела и они нису имали примедбе током јавног увида.

– Добили смо квалитетнији план који максимално извлачи све потенцијале које има овај простор. Његовим усвајањем омогућује се реалнији приступ у планирању изградње објеката у складу са новонасталим захтевима и промењеним околностима, стварање планског основа за искоришћеност неизграђених, неуступљених парцела у својини града и неизграђених парцела у приватном власништву – рекла је Јовановићева.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАСЕДАО ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ – У Лозници нема оболелих

У СРБИЈИ – Ванредно стање

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )