КЊИГА ПЕСАМА ДРАГАНА МАРКОВИЋА – Међу седам најбољих

КЊИГА ПЕСАМА ДРАГАНА МАРКОВИЋА – Међу седам најбољих

Збирка песама “Камен, папир, маказе”, песника Драгана Марковића из Костајника, члана Удружења књижевника Србије, нашла се међу првих седам номинованих за књижевну награду “Меша Селимовић”, коју компанија Вечерње новости 32. пут додељује на основу предлога књижевних критичара. Овогодишњи добитник награде за књигу године је књижевник Владимир Пиштало, за дело “Значење Џокера”. Марковићева књига је добила шест гласова од укупно 12 критичара и оцењена као једна од бољих у целокупној прошлогодишњој понуди у свим жанровима, а исти број гласова имала је и књига “Последњи мушкарац” Мухарема Баздуља.

– Велика ми је част да сам заузео седмо место на коначној ранг-листи од укупно 107 предложених књига. Моју једанаесту збирку песама објавила је издавачка кућа “Дијак” из Тобута мајевичког, чији је главни уредник песник Слободан Јовић. Њему сам захвалан што је приметио моју поезију јер реч је о великом зналцу и посвећенику књижевности. Поверовао је да у тим стиховима има нечега, можда више и од мене самог – каже за ЛН Драган Марковић.

Предлажући његови књигу за награду, Душица Потић, једна од књижевних критичарки, написала је да он “не реконструише идеализовану фолклорну слику света, већ, истичући игру речима као константу свог рукописа, са сваким чином игре отвара и један нови чин драме постојања”, док Елма Халиловић сматра да је Марковић “новом књигом достигао пуну песничку зрелост, објединивши мајсторство језика и непредвидивост мишљења”, као и да је показао да је “поезија игра што уочавамо од наслова до последњег стиха” и да “за њега можемо рећи да је песник који је учио од Момчила Настасијевића”.

Марковић је рођен у Лозници, запослен у Општој болници и за њега познаваоци песничког стваралаштва сматрају да је један од најбољих савремених песника који живе ван Београда и већих градова Србије. Прво представљање збирке “Камен, папир, маказе” планирано је за овај месец, а издавач ће га организовати у Лопарама.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Отворена изложба ’’Иконарти’’

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )