У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Отворена изложба ’’Иконарти’’

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Отворена изложба ’’Иконарти’’

Изложба под називом ’’Иконарти’’ Мирољуба Филиповића Филимира, у организацији Центра за културу ’’Вук Караџић’’, отворена је данас (4.март) у Музеју Јадра. Посетиоци  ће моћи да погледају радове настале у техници графике, уља и акрила на платну, а према речима аутора за овај циклус је карактеристично да они одражавају форму плаката.

Филиповић наводи да је преобликовањем иконе хтео да каже да су плакати оно што су иконе некада биле. Он је радећи дошао до сазнања да су графички симболи које употребљавамо данас употребљавани и раније у различитим временским периодима и на различитим територијама доживљавани на различите начине.

– То показује пример свастике или звезде, два најупотребљиванија симбола у људској цивилизацији и током чије употребе имамо и њихову злоупотребу. Свастика је сибол још из времена Египта, симбол будистичке религије, често присутан и данас у Индији, а за време Другог светског рата је злоупотребљен од стране оних који су га изазвали и остао је у свести људи као нешто јако лоше. Мислим да појава плаката, односно билборда, као да најављује нови период уметности у људској цивилизацији, који је мени сличан египатској, и та равна сликарска форма као да поново добија на значају. Радио сам тако да подстакнем људе на размишљање и зато, можда, има у радовима неких малих провокација, али то је мој однос према данашњој ситуацији – казао је уметник на отварању изложбе.

Снежана Нешковић Симић, директорица Центра за културу ’’Вук Караџић’’, рекла је да је ова изложба посебна сликарска поетика и најавила богате програме током године док је Марина Цветановић, историчарка уметности, изложене Филиповићеве радове оценила као ’’специфичну визуелну поезију’’. Филиповић је истакнути ликовни уметник, члан Удружења ликовних уметника Србије, деценијама присутан на домаћој и страној уметничкој сцени. Од 1968. године приредио је 60 самосталних изложби у земљи и иностранству, и учествовао на више од 700 колективних. Излагао је у Венецији, Лондону, Пекингу, Првом бијеналу минијатуре у Венецуели 2008. и Бијеналу плаката у Мексику 2013.

Изложба ’’Иконоарти’’ отворена је до 20. марта.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УСПЕШАН НАСТУП БОКСЕРА ЛОЗНИЦЕ – Злато за Тијану и Ненада

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Планирано сређивање школског парка

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )