ОД ПОНЕДЕЉКА У ЛОЗНИЦИ – Почиње програм „Свет жена“

ОД ПОНЕДЕЉКА У ЛОЗНИЦИ – Почиње програм „Свет жена“

Центар за културу „Вук Караџић“ организоваће у Лозници од 2. до 28. марта „Свет жена“, манифестацију која негује вредности и афирмише стваралаштво жена у разним областима. Вишедневни програм свечано ће отворити позоришна представа „Мадам“, коју је по роману „Прозраци“ Светлане Велмар Јанковић приредила Милена Павловић Чучиловић, а на сцени Вуковог дома културе извешће је Љубинка Кларић, Сташа Николић, Драган Вучелић и гудачки квартет „Интуитиве“. Почетак је у седам сати увече.

Следећи програм у оквиру манифестације је заказан у истом термину за 11. март у Галерији „Мина Караџић“, где ће публици бити представљен филм „Култ Свете Петке и жене у Србији“ и одржано предавање др Весне Марјановић. У Омладинском центру 16. марта у 17 сати биће приређено предавање „Менопауза – моје најбоље године“, а у Музеју Јадра 23. марта Лозничани ће моћи да виде изложбу графика и слика „Графичко–сликарски путописи“ ауторке Слађане Маринковић, дипломиране графичарке. Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић приредиће 26. марта од 18 сати програм под називом „Споменар знамените жене српске“, а учествоваће музејска саветница Љиљана Чубрић и др Љиљана Станков, које ће говорити о Катарини Ивановић и Катарини Маливук.

Дан касније, од пет поподне, у Галерији „Мина Караџић“ биће приређен програм под називом „Уметност и нове технологије у свету и код нас“, а представиће се Едина Селесковић, Удружење пословних жена „Креативна визија“ и Туристичка огранизација града Лознице. Такође 27. марта, од осам увече, у Вуковом дому културе концерт ће приредити „Rocher etno band“. Наредног дана о тајнама доброг интервјуа и моћи писане речи говориће Бранислава Мићић, а предавање „Како се кува бренд“ одржаће Ивана Поповић. Овај програм је у Галерији „Мина Караџић“ од 11 сати, док је завршница „Света жена“ планирана за осам увече, када ће у Вуковом дому културе концерт одржати Марко Луис.

Манифестацију подржава Град Лозница, а вишедневни програми „Света жена“ одржавају се од 2002. године. До сада је разноврсним активностима њима указано на веома значајне жене у различитим областима, а јавност је имала прилике да се упозна са стваралаштвом Милене Павловић Барили, Надежде Петровић, Анице Савић Ребац, Бобе Благојевић, Ксеније Анастасијевић, Исидоре Секулић, Мире Траиловић, Жанке Стокић, Делфи Иванић и других. На манифестацији „Свет жена“ до сада су учествовале Љубица Арсић, Љиљана Ђурђевић, Радмила Лазић, Вукица Микача, Сања Домазет, Ружица Сокић, Сњежана Миливојевић, Вида Огњеновић, Ивана Стефановић, а између осталог, приређене су бројне сликарске и документарне изложбе, као и позоришне представе.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ИЗЛОЖБА РУЧНИХ РАДОВА – Рукотворине од вуне

НОВО У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – Отворена дигитална читаоница

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )