ОБУЋАР МИЛОШ ИГЊАТОВИЋ – Изгубио локал због 100 динара

ОБУЋАР МИЛОШ ИГЊАТОВИЋ – Изгубио локал због 100 динара

Лозничанин  Милош Игњатовић (23) већ четири године је предузетник и сигурно један од најмлађих обућара у Србији. Одмах по пунолетству храбро је „преломио“ да свој живот настави као занатлија у родном граду без амбиција да попут вршњака хрли у Београд због факултета или запослења. Брзо је стекао муштерије које су биле презадовољне, али и пријатно изненађене његовим манирима, васпитањем, поузданошћу и посвећеношћу занату који је одабрао. После четири године поштеног рада у изнајмљеном локалу од неколико квадрата у центру града, на Тргу Вука Караџића, на хиљаде поправљених ципела, патика, чизама или женских торби, може се рећи и заслужене популарности јер у Лозници нема онога ко није чуо за oбућара Милоша, како се овај младић поносно представља и на фејсбуку, нашао се у непријатној ситуацији јер ће ускоро морати да изађе из локала у којем је испекао занат.

– Моја авантура је почела још када сам се као млад предузетник који ће се бавити старим обућарским занатом пријавио за подстицајна средства на бироу за запошљавање. Иако сам већ три месеца плаћао кирију за овај локал, у којем нисам ни почео да радим, надајући се тој помоћи, одбијен сам. Загризао сам уз подршку породице и све је обећавало да се од овог посла може живети – прича Милош док му муштерије и даље улазе у локал, доносећи обућу на поправку али и да му само дају моралну подршку да не одустане од свог посла.

Није му у протеклом периоду ишло баш све глатко, борио се за сваку муштерију, али проблема и спотицања попут налога да уклони тенду са локала која га је штитила од сунца, било је с времена на време.

– Онда сам 7. фебруара остао и без локала на лицитацији коју је расписала градска управа, а за коју сам сазнао из локалних новина 15 дана пре њеног одржавања. Није ми било јасно зашто се поново лицитира локал који плаћам уредно већ четири године, али ми је речено да је то по закону. Прихватио сам објашњење, као и обећање надлежних да ће заштитити тренутне кориснике локала јер није ни коректно да иселе људе који су уложили доста новца у њихову адаптацију. Изашао сам на лицитацију рачунајући на то да ћу локал задржати, али власник једне мењачнице дао је понуду сто динара вишу од моје! Он већ има локал и разрађен посао, а мени следује одлазак на биро јер други локал немам – разочаран је Милош.

О свему што га је снашло огласио се преко друштвених мрежа желећи само да изрази разочарање и неприхватање чињенице да бирократија може бити тако сурова према некоме ко започиње живот и при том поштено зарађује за њега. Да нада увек постоји, као и људи спремни да помогну у невољи, Милош се уверио после само неколико сати јер је његова објава на фејсбуку погледана више од 120 хиљада пута. Мрежа се усијала док су га људи храбрили, давали подршку да истраје, али и и конкретне понуде. Две Лозничанке су Милошу понудиле своје локале у центру града без икакве надокнаде! Милош признаје да је одушевљен реакцијама суграђана, али истиче да још увек није одлучио шта ће учинити.

– Немам довољно речи захвалности. Једна госпођа ми је рекла да не жели кирију, само да измирујем дажбине, док је друга под сличним условима, на мој коментар да не желим никога да оштетим у било ком смислу, пристала да јој поправљам обућу до краја живота. Шта је мој следећи корак, не знам, али до краја месеца ћу свакако одавде отићи. Надам се да ће ме моје муштерије брзо пронаћи и на неком другом месту – каже овај вредни Лозничанин.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРЕДУЗЕТНИКА ВИШЕ, ПРЕДУЗЕЋА САСЕКАО ЗАКОН – Лозница убедљиво прва у округу

ДОМ ЗДРАВЉА – Стигао грип и у Лозницу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )