ПОСЛЕ РАЗГОВОРА  У БЕОГРАДУ – Подиже се пет километара обалоутврде

ПОСЛЕ РАЗГОВОРА  У БЕОГРАДУ – Подиже се пет километара обалоутврде

Због одређених примебада дела мештана чија су домаћинства на, или у близини трасе будућег брзог пута Шабац-Лозница, градоначелник Видоје Петровић, главна урбанисткиња Драгана Јовановић и начелник Одељења за планирање и изградњу Владан Трипковић, састали су се јуче (4. фебруар) у Београду са представницима Министарства инфраструктуре, саобраћаја и грађевинарства, “Путева Србије“, Коридора Србије, „Србијавода“ и Института за пројектовање путева Србије. Петровић је данас медијима казао да су се представници града у претходној години више пута састали са обрађивачем пројекта Институтом за путеве Србије, који је имао разумевања и максимално се трудио да пронађе најоптималније решење, с обзиром на то да траса не иде преко ненасељеног терена.

– После досадашње процедуре која је била у складу са законом и прописима, неколико јавних увида на којима су учествовали грађани и стручна јавност и седнице Комисије за планове остало је неколико примедаба које нису биле решене. Једна од њих односила се на прелазе преко брзе саобраћајнице. Ту смо постигли решење тако да ћемо на траси која се простире на нашој територији имати девет надвожњака, скоро на сваких километар и по, што је сасвим задовољавајуће. На примедбе из дела Липничког Шора и Јелава да ће део насеља са домаћинствима остати између будуће саобраћајнице и десне обале Дрине, на састанку у Београду смо дошли до јединог могућег решења да се на том делу уради обалоутврда која би била на коти која одговара нивоу хиљадугодишњих вода при чему се висина увећава за још 20, 30 одсто као мера опрезности. Та обалоутврда била би дугачка око пет километара, у основи ширине 12 метара, а онда иде конусно ка врху на четири метра ширине у завршној равни. Тиме отклањамо било какву могућност да ови људи из дела Шора и Јелава буду угрожени када је висок водостај Дрине – објаснио је Петровић.

Градоначелник каже да је, уз уважавање незадовољства једног броја грађана и њихове забринутости, просто и теоретски немогуће изнаћи решење за овакав пројекат који на целој траси обухвата појас од, у просеку око стотинак метара, а да при томе не буде повређен ничији интерес. Он је рекао да локална самоуправа остаје на  становишту да помаже грађанима као и да у институцијама са којима је разговарано разумеју проблем, вољни су да трагају за решењима, али и да она имају лимит преко којег се не може.

– Не бих желео да због некаквих ставова дођемо у ситуацију да се пројекат брза саобраћајница одложи, а чекали смо га деценијама, и да се тиме у значајној мери угрози будућност Лознице у времену када она бележи експанзију у свеукупном развоју. Очекујем од свих суграђана као и од медија, да имамо подједнако заступљене све стране јер нису увек свима исти интереси, а за неке је „што горе то боље“. Сада када имамо одговор на страхове људи од поплава, појављује се нешто друго код једног дела мештана, захтев да се цела траса измести западно, према кориту Дрине што је према тврдњама обрађивача и свих представника институција, готово немогуће. Држава по изузено коректним ценама на основу експропријације, у складу са законом, обештећује све у потпуности, благовремено и, чини ми се, нешто чак и изнад тржишних цена. Овде је реч о граду у коме живи више од 80.000 људи и о њиховим интересима, при чему је за мене сваки грађанин подједнако важан. Међутим, немогуће је свима удовољити – каже градначелник.

Лозницу сутра треба да посете представници институција и предузећа са којима је у уторак разговарано и да, после састанка у градској управи, оду на терен да се још једном сагледа ситуација и види шта је и у којој мери још могуће поправити. Петровић каже да, уколико се на терену покаже да се неке ствари могу кориговати, нико неће бити против тога као и да  никоме у овој земљи, од локала до највиших представника државе, није стало да ради нешто што није у интересу  грађана.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НЕВОЉЕ МЕШТАНА ЈЕЛАВА И ЛИПНИЧКОГ ШОРА – Хоће брзи пут, али не преко кућа

ТОПЛИФИКАЦИЈА – На “Топлану” прикључено тридесетак кућа

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )