ЈП “ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА” – Бољи цевоводи за мање губитака на мрежи

ЈП “ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА” – Бољи цевоводи за мање губитака на мрежи

У овој години ЈП “Водовод  и канализација” наставиће са инвестицијама које треба да побољшају снабдевање корисника и наставе даље смањење губитака на мрежи. Део инвестиција биће финансиран из сопствених средстава, а реализација дела зависиће од финансирања из Канцеларије за јавна улагања.

Према речима директора предузећа Милана Раднића од добијања новца из Канцеларије за јавна улагања зависи реконструкција око десет километара цевовода секундарне мреже у Горњој Ковиљачи, вредна око 55 милиона динара, различитог пречника. Реконструкција водоводне мреже од Горњег Добрића до Јадранске Лешнице, око четири и по километра, чија је процењена вредност око 85 милиона динара и цевовода у Стражи,  од магистралног вода, пута Шабац-Лозница до центра места од око два и по километра. За све то је готова документација, припремљени пројекти, добије грађевинске дозволе и чекају се паре.

– У плану је и изградња новог цевовода који ће преспајати резервоар Јошева до постојећег цевовода у Јадранској Лешници. Предвиђена је израда много пројектно-техничке документације за реализацију у наредном периоду, за шта је из сопствених средстава предвиђено 32,5 милиона динара. Тако ће много тога бити спремно, а после следи обезбеђивање новца и да се утврди у које време ће бити и реализовано. Из сопствених средстава треба да буде урађена канализациона мрежа  у Васе Чарапића, фекална канализација и колектор у делу Карађорђеве, а у овој години из сопствених средстава је планирана и мања реконструкција водоводних мрежа где су честа пуцања на неким краћим деоницама и у мањем обиму. До априла треба да буде припремљена комплетна документација за будуће Постројење за пречишћавање отпадних вода и онда се чека припрема тендерске документације и расписивање тендера. Почетак радова, био би, или крајем године, али највероватније почетком наредне, а то је инвестиција од око двадесетак милиона евра. Део би био финансиран из европских фондова, а део из Канцеларије за јавна улагања – каже Раднић

Према његовим речима стално се ради на томе да губици на мрежи буду што мањи. За прошлу годину је “Водовод” имао смањење губитака око један, један и по одсто, а тренутно износе  53 одсто. Он каже да је смањење губитака сталан процес који ће трајати годинама док не буде реконструисана комплетна водоводна мрежа и да је европски стандард до 30 одсто. Све зависи од дужине мреже, притиска, дужине и броја прикључака, низа параметара који утичу на губитке. Лозница има више од 33 прикључака на мрежи дугачкој 840 километара и један је од ретких водовода који има толику покривеност сеоског подручја, мрежу која градском водом снабдева више од 90 одсто становиштва.

– Ове године испорука воде до наших потрошача биће редовна и стабилна, не би требало да буде већих приоблема у снабдевању водом, осим уколико не буде хаваријских дешавања. Цена неће бити мењана и ово је шеста година како нема промена. Радна снага је најизраженији проблем, људи одлазе што у пензију што у иностранство што има утицаја  на рад.  Очекујемо либерализицију у запошљавању што би нам много значило – каже Раднић.

Из буџета града ове године су планиране текуће субвенције од тримилиона динара на име рефундације социјалних попуста на цену воде за социјално угрожене категорије корисника у складу са скупштинском одлуком града из 2006.године. Иначе, цена воде по кубику за грађане је 63,86 динара, а правна лица и предузетнике 129,91 док је одвођење отпадних вода за прве 31,60, а друге 64,95 динара. Цене су без ПДВ и накнада.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛОЗНИЧАНИ И ДАЉЕ НЕ ЗНАЈУ ШТА УДИШУ – Лозница – град без мерне станице

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО – Спорт се може само кад се хоће

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )