ИСПОД МОСТА НА ШТИРИ – Топловод где му место није

ИСПОД МОСТА НА ШТИРИ – Топловод где му место није

Плавне 2014. године у домаћинство Јована Радишића три пута је незвана улазила Штира. Он је тада указивао на топловодне цеви, односно компензатор од топловода, звани лира, који се налази испод моста на Штири, недалеко од његове куће, који при високом водостају смањује проток воде, а и место је где се задржавају разне ствари које тада вода нанесе.

Радишић живи у најнижем делу Бањске улице, поред вулканизера, насупрот лозничке “Електродистрибуције”. Пре шест година с водом се борио у мају, када у том делу града никоме није ушла у кућу, али је дошла до пред праг, онда је у августу стигла реприза где је, каже он, доток воде био знатно мањи, али је због грања и разног смећа које је вода донела и заглавила на лирама, смањен проток испод моста за више од једне трећине. Вода је тада ушла у куће у овом крају, а пошто ни тада није очишћена лира као ни запуштено корито Штире,  у септембру је дошло до нове поплаве која је стигла до пред врата.

– Средњи део корита очишћен је у међувремену од наноса земље, али највећи проблем цеви од грејања које се налазе испод моста није решен. У међувремену сам слао дописе Републичком водопривредном инспектору у Шапцу. Дошла је та жена – инспектор, утврдила стање, заједно смо били у ЈП ”Топлана” и послала је допис том предузећу да такве цеви ни по једном пропису не могу бити постављене у корито реке, поготово не испод мостова где затварају проток воде. Она је дала упутства шта “Топлана” треба да уради. Потребно је да те цеви буду уклоњене са тог места, има техничких решења и могу се поставити преко реке, али је потребна сагласност “Србија вода”. Мислим да је време да се у плану рада “Топлане” за идуће лето убаци и  измештање лире. Штете које наноси поплава неупоредиво су веће од самог уклањања тих цеви. То се може поновити, довољно је да вода донесе два дрвета која се препрече код лире и ето проблема – каже Радишић и додаје да кад једном човеку вода уђе у кућу, он стално сања поплаве и има осећај несигурности.

Директор “Топлане” Миодраг Дишић каже да су упознати са проблемом, али да је републички водопривредни инспектор само наложио шта треба урадити, али да “није ништа било извршно”.

– То што нам је речено било је више препорука да, уколико будемо имали у плану реконструкцију топловода, да то измештање буде  приоритетно. Тешко да ће се поновити прича из година поплава, али нам је тај део топловода у видокругу. Није немогуће да ове године урадимо ту реконструкцију, постоји шанса да то буде обављено после грејне сезоне, током наредног лета, а то би били значајнији радови – каже он

Измештање лира није једноставан посао, али са природом се никад не зна па би житељи овог дела града, који добро памте поплаве 2014, много мирније спавали када би знали да нема више могућности да вода донесе смеће које би се заглавило испод моста и Штиру опет послало у њихова дворишта.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КЈП “НАШ ДОМ” – Још 60 нових контејнера

У КЛУПЦИМА – Касарна – ‘’Поднаредник Момчилo Гаврић’’

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )