РЕАГОВАЊЕ САВЕТА ЗА ШТАМПУ – Осуда најгрубљег кршења достојанства жртве

РЕАГОВАЊЕ САВЕТА ЗА ШТАМПУ – Осуда најгрубљег кршења достојанства жртве

Поводом данашњих насловних страна два штампана медија  Савет за штампу издао је саопштење које, због важности, у целости преносимо.

 

Скандалозне насловне стране “Информера” и “Српског телеграфа”

Савет за штампу најоштрије осуђује објављивање исказа осуђиваног силоватеља Нинослава Јовановића, којима се на нагрубљи могући начин крши достојанство и приватност жртве, малолетне девојчице. Данашањим насловним странама „Информера“ и „Српског телеграфа“ не само да су погажени сви етички стандарди професије, већ и елементарни принципи људскости и саосећања са дететом које је преживело страшну трауму, као и са његовом породицом. Овакво безобзирно објављивање детаља из исказа отмичара, за које не постоји никакво оправдање, заслужује најоштрију осуду не само новинарске професије, већ читаве јавности. Савет за штампу позива надлежне органе да испитају и како су делови исказа из истраге доспели у медије, а породицу жртве и све релеванте организације и институције да нам поднесу жалбе на овакво неетично „извештавање“.

Истовремено, Савет изражава запрепашћење да је управо Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања затражило брисање тог саморегулаторног тела из Медијске стратегије, уз образложење да надлежност Савета не признају сви штампани медији. Реч је управо о медијима који су данас објавили овакве скандалозне текстове, а занимљиво је да их од санкција за такво понашање покушава да заштити Министарство за социјална питања, које би требало да је најзаинтересованије за заштиту жртава од медијског линча.

Управни одбор Савета за штампу

У Управном одбору Савета за штампу су представници Асоцијације медија, Локал преса, Независног удружења новинара Србије и Удружења новинара Србије.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )