СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА “БАЊА КОВИЉАЧА” – Време је за проширење капацитета

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА “БАЊА КОВИЉАЧА” – Време је за проширење капацитета

У Специјалној болници се надају да ће уз помоћ државе завршити реновирање виле “Босна”, за коју је комплетан пројекат већ урађен и добијене све дозволе и вилу “Ковиљача” за коју пројекат тек треба да се уради чиме се добија још око сто постеља. Такође, урађен је и пројекат за проширење велнес-центра и блатног купатила чиме ће се добити нових педесет постеља

Као и  последњих пет година и од самог почетка 2019. године у Специјалној болници за рехабилитацију „Бања Ковиљача“ забележен је већи је број пацијената и услуга у амбулантама, више дијагностичких процедура  као и услуга у велнес-центру „Ковиље“. Према речима прим. др Александра Јокића, в. д. директора ове установе, већ од раног пролећа наредне године све собе су резервисане а за најбоље апартмане су  две године унапред  уплаћени аванси.

– Надлежнима стално причамо да је сада право време за улагање, за проширење капацитета. Већ имамо готов пројекат за проширење велнес-центра где ће бити и смештајни капацитети и сауне, каде, све оно што модеран велнес треба да има. Без проширења не можемо даље, за Нову годину све кабине ће бити заузете од јутра до вечери што се никада није десило. Имамо велику потражњу а не можемо да примимо све оне који то желе – каже Јокић.

Како каже, чињеница да су за новогодишње празнике још у новембру сва места у болници и термини у велнес-центру били попуњени а улазница за дочек Нове године  у Кур-салону се тешко могла наћи, најбоље говори колико је пословање у 2019. години било успешно.

Велико интересовање укинуло попусте

Подсећа да су ранијих година за новогодишње празнике  у циљу привлачења гостију одобравани попусти најпре од 50 одсто, затим од 30 одсто, да би пре две године попусти  укинути.

– Прошле године цене за празнике су повећане за десет одсто, а  догодине ће бити још више јер не можемо да примимо све оне који желе да дођу у ово доба године. Последњих  пет година пословања свака је била успешнија од претходне, што је доказ да смо на правом путу. Још увек чекамо одговор пензионог фонда Аустрије код којег смо конкурисали да лечимо пацијенте који су њихови осигураници. На моје изненађење, за те намене у комерцијалном делу нисмо могли да издвојимо више од пет соба. Важно је да уђемо у ту причу јер ће то будућим генерацијама доносити много више посла а цена коју овај фонд плаћа је врло повољна – истиче Јокић.

Напомиње да и сада има доста гостију из Аустрије који се овде лече о свом трошку, али када би њихов фонд покривао трошкове рехабилитације, више новца би трошили за коришћење других садржаја. У ову установу долазе и пацијенти из Америке, Аустралије, Русије, а предност је што за исту услугу дају мање новца него што би то било у неким европским бањама.

– То је наша предност, имамо добар квалитет услуга и још увек ниску цену, између 50 до 60 евра на дан, а на западу је од 170 до 400 евра по дану. Не треба заборавити ни уговоре које већ четири године имамо са министарствима туризма Кантона Тузла и Републике Српске.  Повећао се и број људи који долазе из тих крајева а план нам је да привучемо и људе из Сарајева, Брчког  – истиче наш саговорник.

Потребна помоћ државе

Од укупно 420, 200 постеља је више од деценије уговорено са РФЗО а  осталих 220  су на слободном тржишту и ту се примају пацијенти који долазе да се лече о свом трошку.

За проширење капацитета потребна је и помоћ државе коју су, како каже, и до сада имали јер су надлежни схватили да је бањски туризам у успону у целом свету, али тренутно највише у Србији. Како каже Јокић, надају се да ће уз помоћ државе завршити реновирање виле “Босна”, за коју је комплетан пројекат већ урађен и добијене све дозволе и вилу “Ковиљача” за коју пројекат тек треба да се уради чиме се добија још око сто постеља. Такође, урађен је и пројекат за проширење велнес-центра и блатног купатила чиме ће се добити нових педесет постеља.

– Свако проширење капацитета повлачи и запошљавање већег броја радника. Задовољни смо и што се тиче кадрова, читамо у штампи да све више младих одлази у иностранство, код нас нема таквих случајева, девет наших сестара уписало је, не курс немачког да би отишли, већ вишу школу како би се усавршили и себи овде осигурали будућност – каже Јокић.

Добили „Оскар квалитета“

Ове године Специјална болница добила је и доста награда, а врхунац  је „Оскар квалитета“ за комплетан квалитет услуга које пружају у свих девет категорија. Оцењиван је сваки сегмент  рада тако да је то награда свих запослених. На другом месту се нашао аеродром „Никола Тесла“ што, како каже Јокић, довољно говори о квалитету њихових услуга. Добили су позив да следеће године, када се буде додељивала ова награда, одрже предавање и представе своја искуства како би и други могли да уче на њиховом примеру. Награда обавезује да се стално ради на очувању и подизању квалитета тако да се већ за наредну годину планира прелазак на нове стандарде.

– Поред улагања у проширење пословања и у квалитет услуга, треба улагати и у културне садржаје јер људи долазе овде не само да поправе своје здравље већ и да се опусте. Много смо добили реновирањем ресторана Кур-салон, у којем смо за шест месеци могли да чујемо концерте Београдске филхармоније, оперу, Филхармонију младих, балет – каже Јокић и додаје да не треба сметнути с ума да је задовољан гост најбоља реклама.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

”ПРИЂИ СРЦЕМ” И ДЕСЕТИ ПУТ – Дан када се у свакоме пробуди дете

У ЛОЗНИЦИ – Прва беба дечак

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )