БЕЗ ЊЕ НЕМА ДОЧЕКА – Како окитити јелку

БЕЗ ЊЕ НЕМА ДОЧЕКА – Како окитити јелку

Један од неизоставних детаља новогодишње атмосфере је и окићена јелка, природна или вештачка, нема много везе, важно је да буде у кући. Јелка може бити мала, средње величине, или баш велика, али без ње Нова година није комплетна. Кићење јелке може да буде прилика да се укључе сви чланови породице, деца да уживају, старији да помажу и уједно се врате у детињство, али и то треба урадити са стилом.

Упућени кажу да и ту постоји одређени редослед када се шта ставља. Савет је да најпре поставите светлеће лампице, после тога перле и траке, а тек онда почнете постављање украса. Добро је да  украшавање почнете од унутрашњег ка спољашњем делу  јелке, тако она добије на богатијем изгледу и буде уједначено попуњена. Треба пазити да се не претера у кићењу да јелка “понесе” превише боја и украса, па је савет ако нисте томе вични да на њој буду највише три боје пошто ће тако имати елегантан изглед. Када одлучујете које боје да доминирају на јелци, треба знати да свака има своју симболику. Ево неких занимљивости о бојама које вам могу помоћи да се одлучите кад бирате јелку и украсе.

Бела није боја, а ни фенг шуи је не препоручује. Међутим, бела јелка одлично изгледа, уколико за њено украшавање не користите више од две боје. Зелена  може добро доћи да ублажи стрес новогодишње грознице јер делује умирујуће. Одлично се слаже са црвеном, која је доминантна новогодишња боја, али и са златном. Црвена симболизује радост, срећу, уживање, страст. Верује се да штити од негативне енергије и без сумње се може рећи да је то боја Деда Мраза. Одлично иде уз зелену и златну. Плава је боја духовности и нежности и делује умирујуће. Лепо се слаже са сребрном. Љубичаста симболизује верност, љубав и патњу, боја је високог племства па јелка уколико њом доминира љубичаста,  може имати гламурозан изглед. Украси могу бити од теста, обликованог модлама у облицима које желите, које ћете испећи и прошарати белом или шареном фондан масом, деца ће бити задовољна ако  на гранама јелке буду фигурице животиња, зеке, медведићи, играчкице. На јелку могу бити стављене и машне, неколико комада, али не треба претерати да не “прогутају” јелку. Било би добро да буде покоја пахуља, а обавезно се на украшеној јелки мора наћи места за Снешка Белића и Деда Мраза.

Јелку треба поставити тако да украшава просторију, а не смета, а онда остаје да пригушите, или угасите светло и укључите лампице на њој да јелка засија. Пластичну јелку ћете кад прођу празници спаковати, а ако купујете природну, добро би било да је узмете са бусеном и када прође славље, нађете неко место где ћете је посадити.

Ако то нисте још урадили, нема више времена за оклевање, баците се на кићење јер долази 2020. Почело је одбројавање.

(ЛН)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА БОЖИЋНОМ ТУРНИРУ У КРУПЊУ – Прва награда 200 хиљада

ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ ГРАДА ИЗАБРАНИ СПОРТИСТИ ГОДИНЕ – Награђени Неговановићева и Савановић

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )