РЕАГОВАЊЕ САВЕТА ЗА ШТАМПУ НА ИЗВЕШТАВАЊЕ МЕДИЈА О ОТМИЦИ ДЕВОЈЧИЦЕ – Поштујте приватност и достојанство

РЕАГОВАЊЕ САВЕТА ЗА ШТАМПУ НА ИЗВЕШТАВАЊЕ МЕДИЈА О ОТМИЦИ ДЕВОЈЧИЦЕ – Поштујте приватност и достојанство

Поводом извештавања медија у случају отмице малолетне Монике Каримановић током потраге за њом, али и након њеног проналажења, Савет за штампу издао је саопштење које, због важности, у целости преносимо.

Нарушавање достојанства жртве

Савет за штампу апелује на све новинаре и уреднике штампаних и онлајн медија да престану да нарушавају приватност и достојанство Монике Каримановић и њене породице. Неетично понашање медија у овом случају, кулминирало је објављивањем фотографија девојчице у санитетском возилу, као и изношењем детаља о њеном здравственом стању и повредама.

По Кодексу новинара Србије, новинар је обавезан да поштује приватност, достојанство и интергитет људи о којима извештава, а посебно да штити права и достојанство деце и жртава злочина. 

Новинари морају да буду свесни моћи медија и тежине могућих последица на жртву, али и починилаца и не би смели да пренесу податке који спадају у домен приватности жртве – чак и уколико их добију од надлежних државних органа, у овом случају од лекара и полиције.

Идентитет девојчице је, нажалост, морао да буде откривен када је почела потрага за њом, али у тренутку када је пронађена, престала је потреба за тим и више нема никаквог оправдања за извештавање о њеној и приватности њене породице. Уз све што су већ преживели, они ће до краја живота морати да се суочавају с последицама онога што је већ објављено у медјима.

Због тога позивамо медије да имају у виду будућност овог детета, да покажу искрену емпатију за њу и њену породицу и да себи не дозволе да их зарад тиража или „кликова“ додатно трауматизују. 

Управни одбор Савета за штампу

У Управном одбору Савета за штампу су представници Асоцијације медија, Локал преса, Независног удружења новинара Србије и Удружења новинара Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА ЛОЗНИЦА – Наредне године бољи услови за рад

ЈП “ТОПЛАНА” – Топло за празнике

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )