У СКУПШТИНСКОЈ САЛИ – ”Јадар” пред Лозничанима

У СКУПШТИНСКОЈ САЛИ – ”Јадар” пред Лозничанима

Јавна презентација Нацрта Просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита ”Јадар” и Извештаја о стратешкој процени његовог утицаја на животну средину одржана је данас (11. децембар) скупштинској сали Града Лознице. Заинтересовани грађани и представници институција сазнали су више детаља  о овом планском документу који се налазе на јавном увиду до 24. децембра.

Градски менаџер и помоћник градоначелника Дејан Сталовић оценио је да је данашњи јавни увид  одлична прилика да сви заинтересовани добију одређене одговоре у вези са Просторним планом на подручју на коме ће се налазити рудник јадарита.

– Ово је добар момент да се после јавне презентације  све евентуалне примедбе, предлози и сугестије упуте обрађивачима плана како би их евентуално могли уврстити у завршни план. Сада ћемо добити одговоре на нека питања као што је, рецимо, будућа коначну траса дела пруге Лозница-Ваљево, али и да сазнамо да ће у наредном периоду бити изграђена саобраћајница која ће повезати путне правце Лозница –Ваљево и Лозница-Шабац која ће имати изузетно значајну улогу у функционисању рудника, али ће представљати и својеврсну обилазницу око града Лознице. План је изузетно комплексан, обрађивачи су га темељно припремили и на том послу имали су сјајну сарадњуса ‘’Рио Тинтом’’, надлежним министраством, а наравно и нашим градом који је ту да у сваком сегменту пружи подршку – казао је он.

Известици су рекли да подручје Просторног плана обухвата површину од готово 294 квадратна километра, на територији Града Лознице 17 целих катастарских општина, укупно скоро 194 квадратна километра, и пет у Општини Крупањ. Руда се налази се на дубини од 300 до 700 метара и преко одређених система обављаће се њена експлоатација, извлачење на површину и прерада. Саопштено је и да отварање рудника изискује измештање дела деонице планиране железничке пруге Ваљево–Лозница које је непоходно како би се избегао њен прелазак преко рудног тела. Дужина измештене трасе пруге је око девет километара, њен почетак је непосредно иза станице Драгинац,  иде долином Јадра и њених притока, обилази планирану депонију сувог отпада на потребном заштитном одстојању и формира нови правац за нову железничку станицу Јадар, у долини реке Корените, од које се одваја индустријски колосек за комплекс посебне намене. Такође следи изградња нове саобраћајне везе, односно нове деонице државног пута Ваљево-Лозница у дужини од око 14 километара  као везе са деоницом Шабац-Лозница, односно будуће шире обилазнице.

Подсетимо, примедбе на Нацрт Просторног плана и Извештај о стратешкој процени утицаја физичка и правна лица могу доставити у писаној форми локалним самоуправама у току трајања јавног увида, као и директно Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Сектор за просторно планирање и урбанизам, најкасније до 24. децембра. По завршетку јавног увида, јавна седница Комисије за јавни увид биће одржана 13. јануара наредне године, у великој сали Скупштине града Лознице.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ШТРАЈК У ПОШТАМА – Поштари разносе пензије

ФК ЛОЗНИЦА О АУДИО-СНИМКУ ИЗ СВЛАЧИОНИЦЕ – Исконструисана афера

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )