ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА – Млади мењају свет

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА – Млади мењају свет

Дан људских права, 10. децембар, обележен је у Омладинском центру трибином коју су организовали Канцеларија за младе и УГ ”Рел и дело”, у сарадњи са Центром за социјални рад и градском управом. Ове године Дан људских права посвећен је нарочито правима младих.

Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић каже да је Дан људских права прилика да се скрене пажња јавности на потребе и младих и старих и да се укаже на неправде према људима.

– Наш циљ је да млади преузму лидерску улогу у променама и зато их морамо укључити у све сфере друштвеног живота, а држава мора да обезбеди да сви имају једнаке шансе. Без обзира на то што нам економски иде боље, у држави нам неће бити боље, ако се не поштују људска права. Сетимо се јужноафричког председника Нелсона Менделе који је рекао да слобода није само скинути окове него живети тако да се поштују слободе других. Рекао бих да ми у Лозници живимо управо тако – казао је Ђокић.

Директор Центра за социјално рад Владимир Петровић подсетио је на усвајање Универзалне декларације о људским правима и Декларације о правима детета и нагласио да је Центар посебну пажњу посвећује управо деци. Он је нагласио да деца имају право да живе са родитељима и да знају своје порекло, али и да је у нашем крају распрострањено хранитељство за бригу о деци без родитељског старања. Тренутно се код 47 хранитеља налази око стотину деце.

–  Ми тренутно спроводимо и акцију заштите деце од просјачења и у сарадњи са полицијом настојимо да искоренимо сваки вид оваквог занемаривања деце – напоменуо је Петровић.

Омладински центар посебну пажњу посвећује неформалном образовању младих, али и о томе да они постану свесни потребе да се одговорно понашају и брину како о својој тако и о безбедности других. Бојан Лучић, координатор Омладинског центра, напомиње и да млади на сајту КЗМ могу да предлажу активности које би требало спровести у наредној години.

Татјана Јовичић из УГ ”Реч и дело” каже да је битно на Дан људксих права подсетити и да су млади ти који могу променити свет.

– Како један од слогана гласи – ”Никада нисте превише млади да бисте креирали свет”, млади треба да подигну свест о свим важним питањима друштва попут климатских промена, права жена, ЛГБТ популације и другим. Наше генерације нису имале тако развијену свест и зато смо ту где смо, али млади могу променити ствари и утицати на своје окружење – каже Јовичићева.

Дан људских права обележен је под слоганом ”Ваш глас, ваша права, ваша будућност”.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОМЛАДИНСКА СЕЛЕКЦИЈА ФК ЛОЗНИЦА – Јесен добра, на пролеће мора боље

ПРАВО НА БЕСПЛАТНУ СТРУЈУ – Почела обнова захтева

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )