ЛОЗНИЧАНИН МАРКО ТЕШИЋ – Са “Паприком” свира у Лондону

ЛОЗНИЧАНИН МАРКО ТЕШИЋ – Са “Паприком” свира у Лондону

Без обзира на то што је између музике и науке одабрао ово друго за усавршавање, Лозничанин Марко Тешић ниједног тренутка током школовања није се одвајао од виолине. Овај будући доктор психологије, који је од Лознице, преко Београда и Минхена стигао до Лондона, данас постиже запажене успехе и на музичкој сцени

Марко Тешић током школовања није знао за лоше оцене, без превише муке постизао је добре резултате, али, како истиче, увек је имао “вентил” у музици и виолини с којом проводи највећи део слободног времена, вежбајући технику свирања и упознајући нове мелодије с простора Србије и Балкана. Уз све друге обавезе, са оркестром “Паприка” наступа у престижним халама и често се среће са чувеним музичким именима.

– Са “Паприком” свирам од новембра 2017. године, мада тај оркестар у Лондону постоји деценију и по. Свирамо народну инструменталну музику са Балкана, а у саставу имамо виолину, две хармонике, електричну гитару, електрични бас и бубњеве. Пре пар недеља објавили смо нови компакт-диск под називом “Wild, Wild East” (“Дивљи, дивљи исток”) и на њему су снимљене познате композиције са Балкана које смо обрадили у нашем маниру. Ту су и две ауторске мелодије, једна нашег хармоникаша Живорада Николића, а другу је за нас компоновао познати хармоникаш Слободан Проданић – каже Марко, који је недавно боравио у родној Лозници.

Врло је поносан на наступ у дворани Хамерсмит Аполо, једној од водећих у Лондону, који је одржан 5. новембра пред више од четири хиљаде гледалаца.

– На том концерту исте вечери наступио је Горан Бреговић са Оркестром за свадбе и сахране, као и Емир Кустурица са својим Но смокинг оркестром. Велика је част делити бину са два међународно позната уметника и извођача балканске музике. Током наступа смо уживали, а по реакцији публике исто осећање су имали и сви у хали која је кључала позитивном енергијом. Тренутно се спремамо за наступе који нас очекују у следећој години – прича Марко.

Овај талентовани младић, поред групе “Паприка”, свира и у симфонијском оркестру Пико Плејерс и са њим ускоро наступа на божићном концерту. Слободно време користи за тренирање кик-бокса, где такође остварује добре резултате, а тренутно је на пракси у једној фирми и на завршној години докторских студија из психологије.

Подсећамо да је Марко после завршене средње музичке школе одлучио да се ипак у Београду упише на Филозофски факултет, а паралелно са школовањем, шест година је био члан АКУД “Лола”. Као талентовани виолиниста победио је на Царевчевим данима а потом постао и хонорарни члан Народног оркестра РТС-а. После завршеног Филозофског факултета, постдипломске студије наставио је у Минхену, где је поред редовних обавеза свирао у симфонијском оркестру минхенских универзитета као прва виолина и током целог школовања имао наступе. Мада се чинило да ће ту и остати јер су му била отворена сва врата, донео је одлуку да докторат спрема у Лондону.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГИНКО У ЦЕНТРУ ЛОЗНИЦЕ – Дрво са златном крошњом

У ВУКОВОМ ДОМУ – Циркус на леду

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )