НОВЕ КЊИГЕ ЧЕДЕ ЧВОРКА – Од рокенрола до „Монструма“

НОВЕ КЊИГЕ ЧЕДЕ ЧВОРКА – Од рокенрола до „Монструма“

Чедомир Рајичић, познатији као Чеда Чворак, музичар, композитор и оснивач поп-групе „Луна“, представио се синоћ (6. децембар) у Лешници и као списатељ, аутор неколико књига које је објавио последњих година. Уз подсећање на прву збирку песама „Са оне стране сунца“ и монографију „Преко трња до звезда“, Рајичић се осврнуо и на прошлогодишњи позоришни комад „Ко је убио рокенрол“, док је вече у лешничком огранку Библиотеке Вуковог завичаја највећим делом посветио свом првом роману „Монструм“, објављеном пред недавни Сајам књига у Београду.

– Људи ме знају, пре свега, као музичара, али они који се сећају где сам ишао у школу и где сам живео са родитељима и одрастао, добро знају да су књиге и писање књига у мојој кући нешто што је било сасвим нормално. Веће изненађење би било да сестра и ја не пишемо. Писање књига је захтеван посао и томе се мораш посветити потпуно, а ја сам последњих деценија летео по свету, свирао, уживао у популарности, тако да је жеље за писањем тапкала у месту. Дуго се то у мени кувало док нисам 1998. године објавио збирку песама које нису биле за певање. То је објавила „Народна књига“, али се нисам претерано трудио да ту књигу озбиљније представим читаоцима. Тек пре пет година, када сам обележавао три деценије бављења музиком, објавио сам монографију у којој сам желео да оставим писани траг како неко из малог места и провинције може да оствари свој сан. Та прича није брза, нити лака, али је достижна. Књига је упутство како се то остварује – рекао је за портал ЛН Чедомир Рајичић.

Уследила је књига „Ко је убио рокенрол“, настала на основама фељтона који је објављивао у Шабачкој ревији, а аутор је замислио да тај текст буде у форми позоришног комада. Пре објављивања романа „Монструм“, идеја је тињала годину дана пре него што је преточена на папир.

– Историја је у мојој кући била присутна током мог одрастања, о томе се писало, тако да сам као млади струдент историје схватио да је доста тога чиста превара. Онда сам од тога одустао и отишао у музичке воде, а од дедова сам чуо много тога чега није било у књигама, што је било далеко другачије од онога о чему смо учили. Све се то паковало у мени и онда се родила идеја о причи која покрива период од 71 године, од 1941. до 2012. и историографски прати све тачне датуме. То је прича о три колена несрећне генерације, жртве апарата кога сам назвао „Монструм“, иако у књизи постоји и прави монструм који је током изградње Новог Београда убио 189 људи –  испричао је Чеда Чворак и заинтригирао посетиоце да прочитају ову књигу.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАРАТЕ: БАЛКАНСКО ПРВЕНСТВО – Бранкица одбранила титулу

ДОК ПРОЦЕС ТРАЈЕ – Кафана “Централ” одолева времену

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )