ПРОМО – Савети за уштеду новца за путовањa авионом

ПРОМО – Савети за уштеду новца за путовањa авионом

Путовање авионом је одавно престало да буде луксуз. Пажљивом организацијом можете избећи многе трошкове и тако учинити да ваше путовање буде и више него повољно. Најважнији део представља куповина саме авионске карте.

То није увек једноставан задатак, јер је чест случај да цене летова за исте дестинацијe умногоме варирају, па овом задатку треба приступити доста озбиљно.

Једно од практичних решења којем многи прибегавају јесте опција да агенција резервише авионске карте за путнике. Уколико, ипак, желите да то урадите сами, за вас смо припремили кратак водич који вам може помоћи да смањите трошкове куповине карте и вашег путовања у целини.

Будите флексибилни са датумима

Ово је први и вероватно најважнији савет када је реч о проналаску повољних авионских карата. Уколико сте некада претраживали авионске карте, вероватно сте приметили да промена датума лета за свега дан или два, често зна да лет учини дупло скупљим или јефтинијим.

Из овог разлога је неопходно да пре куповине карте добро истражите датуме за целу недељу, или чак и месец у којем сте планирали путовање и видите које опције имате на располагању. Још једна ствар коју морате имати на уму је и то да су цене летова обично више током летњих месеци или на датуме великих празника какав је рецимо дочек Нове године.

Уштедите на пртљагу

Потрудите се да за своје путовање спакујете само ствари које су вам заиста неопходне, јер се количина пртљага умногоме одражава на цену вашег путовања. Већина компанија дозвољава путницима да мање комаде пртљага унесу у авион бесплатно, па, уколико путујете на неко краће путовање, нема разлога да не искористите ову погодност.

Такође, осигурајте да су димензије и тежина вашег пртљага поклапају са оним на вашој карти. Авио компаније су по овом питању попилично ригорозне, па ће свако одступање од прописаних димензија донети трошкове које ћете морати да платите на самом аеродрому, а који обично нису јефтини.

Резервишите карту неколико недеља унапред

Што се тиче самог времена куповине ваше карте, данас су актуелне многе теорије. Тако ћете вероватни чути да искусни путници саветују да се карте купују средом, током раном јутарњих часовa или ноћу. Чини се да је тешко утврдити да ли је овде реч само о митовима, али је једна ствар ипак потпуно извесна – што је ваше путовање ближе, то су и цене карата скупље.

Из тог разлога се саветује да своју карту резервишете унапред, по могућству између 30 и 45 дана од датума путовања. Када је реч о удаљеним и егзотичним дестинацијама за одмор, препручује се да куповину обавите још раније – 3 до 4 месеца унапред.

Наравно, нема потребе ни да превише журите са куповином. Карта за неки од европских градова купљења шест месеци унапред је лоша одлука – извесно је да би ова карта у неком каснијем тренутку постала јефтинија.

Избегните непотребне трошкове на аеродромима

Још један важан сегмент  путовања авионом су аеродроми. Они обично нису нимало јефтини, тако да постоји пар савета и трикова којих би требало да се придржавате како бисте своје трошкове свели на минимум.

Када резервишете карту, уверите се да не постоје скривени трошкови који ће вам бити наплаћени, иако вам врло вероватно нису неопходни. Један од њих је аеродромски трансфер или посебне врсте погодности на аеродромима. Већина аерoдрома на свету поседује јавни превоз од аеродрома до самог центра дестинације, што је далеко најповољније решење.

Куповина хране и пића на аеродромима је обично јако скупa, па се овим трошковима не морате излагати без преке потребе. Понесите флашицу воде и храну, како не бисте морали да их купујете на аеродромима.

Још неки савети за путовање

Уколико често путујете на исту дестинацију, или са истом авио компанијом, могуће је да ћете у неком тренутку остварити право на посебне попусте и loyalty програме и тиме додатно снизити трошкове.

Треба напоменути и да директни летови нису увек јефтинији. За неке од дестинација у Европи и свету, из Србије се често могу наћи летови са преседањима на неком од других европских аеродрома. Иако овом приликом практично купујете два лета, не дозволите да вас то завара јер карта у овом случају неретко може бити знатно јефтинија од директног лета.

Као што видите, путовање авионом често може бити много повољније него што очекујете. На вама је само да се наоружате стрпљењем, пратите понуду авио компанија и придржавате се наших савета. Желимо вам угодан лет!

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )