ОДБОРНИЦИ ОГ „ФРОНТ ЗА ЛОЗНИЦУ“ – Улога МЗ обесмишљена

ОДБОРНИЦИ ОГ „ФРОНТ ЗА ЛОЗНИЦУ“ – Улога МЗ обесмишљена

Избори за савете месних заједница (МЗ), одржани у недељу (1. децембар), били су тема данашње конференције за штампу одборника ОГ „Фронт за Лозницу“ Скупштине града, у просторијама ГО Демократске странке. Према речима Михаила Пурића, избори су показали  ”злоупотребу и бахатост” СНС у Лозници на којима је, и поред ангажовања свих страначких ресурса и градске инфраструктуре, излазност била 20,12 одсто.

– Не видим где је ту 97 одсто подршке кандидатима које је СНС подржала и кандидовала  јер су то све њихови чланови, иако закон тако не каже. Шта су хтели да покажу изборима који су потпун фијаско? Сви смо тражили да се избори организују, да се договоримо да не учествују политичке странке, као што закон налаже, а они се хвале како је СНС однео победу. Немају представу шта је демократија. Изјаве градоначелника да су ови избори показали демократичност  и децентрализацију,  нетачне су – рекао је Пурић.

Подсетио је и да је мандат члановима савета истекао још пре три године, из чега се може видети колику важност локална самоуправа придаје овом најважнијем облику организовања где грађани могу отворити расправу и дијалог о битним питањима из њихове средине.

–  Немогуће је у демократском друштву заобићи МЗ у процесу доношења одлука у месту у којем грађани живе. И кроз градски буџет се показало да оне немају никакакв статус, за десет месеци за 56  МЗ потрошено је деветнаест милиона динара, што је испод свих критеријума – рекао је Пурић.

По мишљењу Томислава Чотрића, рад савета МЗ у последњих седам година потпуно је обезвређен, једни те исти људи су чланови савета и три године су доносили одлуке о распоређивању средстава које добијају од локалне самоуправе без мандата. То је врста злоупотребе јавних ресурса, сматра он.

– Укупан број мандата, према тумачењу СНС, у свих 56 МЗ је 312, од чега су кандидати које они подржавају,  како кажу, освојили 303 или 97 одсто. То тумаче  као признање за досадашњи рад и најбољу потврду њихове исправне политике. Избори за савете МЗ су први пут одржани по већинском принципу, а не пропорционалном, а то значи да се број освојених гласова не може изражавати у процентима – рекао је он.

Истакао је да је поред кандидата које је подржала СНС, било и 50 оних које је подржао СПС, а  петанестак су били независни кандидати.

 – Дакле, они су потпуно независни, без подршке странке и медија, освојили између 30 и 40 одсто, што је фантастичан резултат – рекао је.

Према речима Саше Димића, Србија је једина земља у Европи где МЗ немају својину, па ни на непокретностима где би узимале приходе и финансирале своје активности. Како је рекао, на тај начин оне у потпуности зависе од политичке гарнитуре на власти па тако  губе своју сврху и општи разлог постојања.

В. М

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ШТРАЈК У ПОШТАМА – Не ради пошта у Лозници

ИЗБОРИ У МЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА – Победа кандидата које је подржала СНС

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )