ОПАСАН ОТПАД – Одлази – а кад ће, не зна се

ОПАСАН ОТПАД – Одлази – а кад ће, не зна се

Некадашња ХК “Вискоза” је међу приоритетима за уклањање опасног отпада, али се још не зна када ће то бити учињено. На свакој контаминираној локацији прво треба уклонити изворе загађења који су у највећем броју случајева отпад, кажу у Агенцији за заштиту животне средине

Лозничане је недавно обрадовала информација да се међу укупно 32 индустријска постројења у нашој земљи, у којима је откривено загађење, прве контаминиране локације са којих ће опасан индустријски отпад бити уклоњен налази и хемијска индустрија “Вискоза”. У њима је загађење најалармантније, а до ових резултата дошло се кроз сарадњу између Агенције за заштиту животне средине из Србије и Института за животну средину и истраживање у Италији.

Када ће се то тачно догодити, ЛН су покушале да сазнају у Агенцији за заштиту животне средине, али смо добили допис у коме нема прецизног одговора. Одговарају  да су за локације “Вискоза” у Лозници и “Зорка обојена металургија” у Шапцу урађени планови детаљних истраживања земљишта и подземних вода, а када ће се спровести ова истраживања, немају информацију. Око уклањања отпада на овим локацијама Агенција нема информацију осим да на свакој контаминираној локацији прво треба уклонити изворе загађења који су у највећем броју случајева отпад, али може бити и инсталација и друго. За питање уклањања опасног отпада надлежно је Министарство заштите животне средине, одговарају из Агенције.  Они наводе да су у оквиру параметара које су испитивали у оквиру УН “Environment” пројекта у току 2017. године, прекорачења граничних вредности опасних и штетних материја установљена на појединим локалитетима за As (арсен), Cu (бакар), Ni (никл), Pb (олово), Zn (цинк) и Ц10-Ц40. Прекорачење ремедијационих вредности установљене су за мали број параметара. До ових резултата дошло се кроз сарадњу између Агенције за заштиту животне средине из Србије и Института за животну средину и истраживање у Италији. Закључак ових истраживања је да локација захтева детаљно истраживање. Из тог разлога Италијани су урадили план детаљних истраживања да би локација могла да се окарактерише за даљи процес ремедијације или употребе, наводе из Агенције.

Подсетимо, према последњим подацима добијеним пре две године, из Агенције за лиценцирање стечајних управника, у фабрици “Вискоза” има 1.500 кубика воде контанимиране угљен-дисулфидом (CS2), 300 кубика црног луга као и 15 тона мазута.

Иначе, Агенције за заштиту животне средине урадила је извештај “Ка деконтаминацији земљишта у Републици Србији”  у којој је наведено да последња ажурирана база података Катастра показује да је на територији Србије идентификовано и евидентирано 709 потенцијално контаминираних локација и контаминираних локација, од којих је 557 регистровано, а 152 процењене. Од 709 локација, 478 треба истражити, док је на 103 локације истраживање у току. Укупно 41 локација је у процесу санације, док су санација и ремедијација (рекултивација) обављене на 52 локације на којима се тренутно примењују накнадне мере. Локације на којима су се претходно налазили војни објекти, бензинске станице и пумпе, инсталације за хемијско чишћење и третман отпадних вода, као и водови за транспорт опасних материја нису укључене у овај Катастар.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГИНКО У ЦЕНТРУ ЛОЗНИЦЕ – Дрво са златном крошњом

НЕ ДЕШАВА СЕ САМО ДРУГИМА (6) – Родитељи треба да се пробуде

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )