ИЗБОРИ ЗА САВЕТЕ МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА – У првом дану триста кандидата

ИЗБОРИ ЗА САВЕТЕ МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА – У првом дану триста кандидата

Рок за пријављивање кандидата за чланове савета месних заједница истиче 15. новембра у поноћ. Да је интересовање велико, пошто је поједностављена процедура кандидовања, сведочи и први дан у којем је поднето три стотине пријава. Градска управа отворила и 20 огранака писарница у месним канцеларијама

Ако је судити по самом почетку кандидационог поступка, предстојећи избори за чланове савета месних заједница протећи ће у великој конкуренцији.

– Првог новембра, на самом старту, предато је 300 кандидатура и то највише за Клупце, што и не изненађује много пошто је реч о највећој месној заједници са преко шест хиљада бирача – каже за ЛН Владимир Радојчић, председник Градске изборне комисије (ИК). 

Колико ће се кандидата наћи пред бирачима у свих 56 месних заједница и колико њих ће се надметати за једно место у савету, знаће се 15. новембра у поноћ када истиче рок за подношење пријава. А до тада, свако ко жели да се кандидује требало би да води рачуна о неколико појединости – да има пријављено пребивалиште на подручју месне заједнице где се кандидује, да је уписан у бирачки списак на том подручју, затим да тачно зна колико грађана треба да подржи његову кандидатуру (од три до 15 у зависности од величине месне заједнице) и да буде сигуран да то није већ учинио за неког другог. И, треба знати да и за подршку важи исто правило о пребивалишту и изводу из бирачког списка. Међутим, уколико се и догоди неки пропуст, ИК ће у року од 24 часа од пријема пријаве дати рок кандидату да у наредних 48 часова отклони те недостатке.

Уз исправну пријаву, одмах проглашење кандидатуре

Када је пријава потпуна, кандидатура се проглашава одмах, а ако се у међувремену неко одлучи да се повуче из изборне утакмице,  то може озваничити најкасније до 20. новембра у поноћ када је и крајњи рок за утврђивање и објављивање изборне листе кандидата са њиховим именима  и подацима о години рођења, занимању и пребивалишту. Редослед на изборној листи кандидата утврђује се према редоследу њиховог проглашавања, отуда је и нешто већа ужурбаност кандидата првог и последњег дана.

– Да би се избегле гужве и да би се олакшало и грађанима и кандидатима, градска управа је отворила 20 огранака писарнице за месне канцеларије чије је радно време од 8 до 16 часова, док ће 15. новембра писарница у градској управи примати изборну документацију за све месне заједнице од 16 часова до поноћи – каже Радојчић истичући да је цела процедура бесплатна и крајње поједностављена јер је сведена на три папира – образац пријаве, образац изјаве подршке и потврду о упису у бирачки списак на подручју одређене месне заједнице.

Сваки потврђени кандидат за члана савета месне заједнице може, на прописаном обрасцу, ИК пријавити свог посматрача који ће пратити рад бирачке комисије у изборном дану. Пријава се подноси најкасније пет дана пре дана одржавања избора, а треба знати и да дневницу за њега обезбеђује подносилац пријаве. Уколико је број овлашћених посматрача толики да омета и ремети рад  и спровођење гласања, бирачка комисија може одлучити колико овлашћених посматрача може истовремено присуствовати на бирачком месту.

Бирачки списак се закључује 25. новембра

Иначе, бирачку комисију чине председник и четири члана, а у месним заједницама до 300 бирача председник и два члана и именоваће их ИК до поноћи 20. новембра пошто пет дана раније добије предлоге одборничких група у Скупштини града сразмерне њиховој заступљености. Важно је знати и да председници и чланови бирачке комисије као и њихови заменици не могу бити лица која су са потврђеним кандидатима и међусобно сродници у правој линији без обзира на степен сродства као и брачни другови, стараоци и штићеници.

У изборном календару стоји и да ће већ 10. новембра у поноћ бити одређена бирачка места за сваку месну заједницу. По правилу, одређују се просторије у јавној својини града, а само изузетно и просторије у приватној својини. Бирачко место не може да буде у објекту чији је власник кандидат за члана савета месне заједнице или члана његове породице. Ови услови су веома важни јер су у ранијим локалним и парламентарним изборима свако одступање или кршење конкуренти користили за поништење избора на тим бирачким местима.

Као и на свим другим изборима, бирачки списак је отворен за увид и грађани могу да провере да ли су уписани и на подручју које месне заједнице, а до 25. новембра у поноћ, градска управа 

има рок  да одштампа и овери извод из бирачког списка за сваку месну заједницу. Обавештење бирачима о дану и времену одржавања избора, са бројем, називом и адресом бирачког места на коме бирач гласа биће истакнуто на огласној табли месне заједнице, а треба приметити и да, за разлику од неких других информација од јавног значаја које се не могу наћи на порталу градске управе, све информације, правилници, одлуке и решења о изборима за савете месних заједница видно су истакнуте у посебној секцији тако да то може бити и место где ћете добити или проверити све информације које су важне за праћење изборног поступка.

Међутим, једну информацију, сасвим сигурно, званично не можете наћи – партијско порекло кандидата пошто ће се они на листама наћи само под својим именом, годиштем и занимањем. Да ли и ко стоји иза њих, открићете лако, ако вас то занима, по кампањи коју буду водили.

З. В

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕКОМЕТ РЕЦИКЛАЖА – Најавили изградњу погона у Зајачи

БОКС: СУПЕР ЛИГА СРБИЈЕ – Сигурна победа Лознице

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )