У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Изложба најстаријих европских кувара

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Изложба најстаријих европских кувара

Центар за културу „Вук Караџић“ и Туристичка организација града Лознице приредиће данас (6.новембра) у Музеју Јадра изложбу „Најстарији кувари Европе“. Реч је о приватној колекцији Златка Пунтијара, познатог кулинара из Загреба, а изложба обухвата збирку кувара која броји преко 3.000 наслова.

Пунтијар је потомак старе угоститељске породице из Хрватске, а збирка коју представља обухвата око хиљаду туристичких водича и преко две хиљаде старих јеловника, као и других експоната у вези са гастрономијом. Међу куварима налази се и најмањи кувар на свету (два пута два центиметра), којих, према доступним подацима, тренутно постоји само четири. Такође, у збирци се налази и Први српски кувар из 1855. године и јеловници старих ресторана у Србији.

Са својом изложбом Златко Пунтијар је гостовао у Музеју града Загреба, Државном архиву, Етнографском музеју у Загребу, у музејима широм Хрватске и иностранству, где посебно истиче своје гостовање у Народној Републици Кини.

Отварање изложбе у Музеју Јадра је у 13 сати.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЧЕТВРТАК У ЕТНО-СЕЛУ „СУНЧАНА РЕКА“ – Шаховски турнир „Божидар Кићовић Кића“

НА ФЕСТИВАЛУ КОМЕДИЈЕ У НОВОМ БЕЧЕЈУ – Лозничани извели „Звездану прашину“

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )