ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЦРВЕНОГ КРСТА – Уручена признања даваоцима крви

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЦРВЕНОГ КРСТА – Уручена признања даваоцима крви

Црвени крст Лознице обележио је данас (4. новембар) 143 године постојања. Тим поводом у просторијама ове хуманитарне организације уручена су признања вишеструким добровољним  даваоцима крви. Признања је добило дванаесторо давалаца и то двоје за стотину пута дату крв, једно за 75 пута, четворо за педесет и петоро за четрдесет пута дату крв. Према речима Весне Мелезовић, секретарке Црвеног крста у Лозници, ова хуманитарна организација била је међу малобројним које су основане исте године када и Црвени крст Србије 1876.  године.

– Дан Црвеног крста, као и сваке године, традицинално се посвећује добровољним даваоцима крви. С обзиром на то да је, по новом закону, Републичка трансфузија крви преузела на себе прикупљање крви по општинама и градовима, ми у сарадњи са Удружењем добровољних давалаца организујемо акције како бисмо избегли пад који се јавио код свих када је до преузимања дошло. Код нас је забележен пад давалаштва за  мање од десет одсто, а према искуству других држава у региону које су то учиниле пре нас, очекује се пад од двадесет одсто. За ову годину је значајно је да се појавио велики број младих добровољних давалаца и ту немамо никаквих проблема – каже Мелезовићева.

Она истиче да се за хуманитарне активности ове организације  из буџета града сваке године издваја 500 хиљада динара.

За сто и више пута дату крв признање су добили Младен Спасеновић из Доњег Добрића и Драгиша Голијанин из Бање Ковиљаче који је крв дао 109 пута.

–  Први пут сам крв дао у војсци, а наставио када сам одслужио војни рок, баш као и мој отац. Сваке године крв сам давао по четири пута, а с обзиром на то да сада имам 53 године, смањио сам на три пута годишње па док ме здравље служи. Иначе сам и донатор органа и коштане сржи од првог дана када је то омогућено. Хуманост ми је на првом месту – каже за ЛН Голијанин.

В. М.

 

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛОЗНИЦА – У колима 960 паклица цигарета

ПРОФЕСОР ДРАГАН ЂУКАНОВИЋ О СРБИЈИ И ЕВРОПСКОЈ КРИЗИ – Повезивање региона уместо чланства

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )