У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА – Лозничанка из Канаде

У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА – Лозничанка из Канаде

У Лозници је рођена и завршила основну школу, а онда ју је живот одвео у Београд, па у Братиславу, а пре више од две деценије и у Канаду. Душица Ивановић пише од детињства и до сада је објавила четири збирке поезије, збирку кратке медитативне прозе и два романа.

Синоћ (30. октобар) су у Библиотеци Вуковог завичаја представљени њен роман “Зовем се Астикије” (Учење душе) и збирка песама “Разоружана слова” настала, како је рекла, у последње три-четири године. Роман “Зовем се Астикије” (Астикије на санскриту значи вера) има осамдесетак страна и састоји се од пет прича.

– Јунаци романа имају имена која на различитим језицима имају исто значење, причају исту причу о одржању вере, о души која одржава веру и о вери која чува душу човекову. Верујем да вера одржава нашу душу здравом, а истовремено наша душа и освешћивање наше унутрашњости помаже нам да очувамо нашу веру. Мени је вера много помогла. Ако не носите веру у себи, спознају о томе ко сте и шта сте, ако то не сачувате, онда сте ништа. Онда ћете вечито лутати. Бићете изгубљена душа која лута по свету – истакла је Ивановићева.

Каже да је увек знала где су јој корени и да јој је то много помогло, без обзира на то где је живела. Настојала је да као професор српског језика научи децу у Канади да сачувају веру и корене које су њихови преци донели из Србије.

– Роман је кратак, шкрта сам на речима, не волим да се понављам и све је веома концизно речено. Причам причу која је у ствари јединствена, иако је говори пет различитих личности. То је у ствари душа која пролази кроз њихове животе и повезује те приче – нагласила је она.

Ивановићева истиче да у последње време више пише прозу, али и да није запоставила поезију. Сматра да за добру прозу аутор мора имати зрелост и када су године у питању, али и искуство у писању. Уверена је да када писац нешто напише мора бити веома самокритичан и каже да је она управо таква.

О књигама Душице Ивановић говориле су и књижевнице Гордана Влајић и Милица Јефтимијевић Лилић. Обе књиге представљене су и на овогодишњем 64. Међународном сајму књига у Београду.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОВИХ ДАНА У ЛОЗНИЦИ – Поштар вратио пун новчаник

КОНТРОВЕРЗЕ О КОНТРАЦЕПЦИЈИ – Све је боље од абортуса

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )