У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Грејање на биомасу од 2022. године

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Грејање на биомасу од 2022. године

Малозворничане, који се греју са даљинског система, од 2022. грејаће котлови на биомасу. Заједно са Прибојем, биће то прва општина са реновираним даљинским грејањем у оквиру пројекта “Подстицање коришћења обновљивих извора енергије – развој тржишта биомаса”, чији је циљ да топлане у Србији користе биомасу уместо фосилних горива. Топлане у ове две општине добиле су укупно 8,3 милиона евра за постављање котлова на биомасу и реновирање система даљинског грејања а уговоре о улагању потписали су министар рударства и енергетике Србије Александар Антић, председници општина Прибој и Мали Зворник, Лазар Рвовић и Зоран Јевтић, и директори ЈКП “Дрина” из Малог Зворника Драган Чикарић и ЈКП “Топлана Прибој” Зоран Ратковић. Предвиђена инсталисана снага котлова на биомасу биће осам мегавата у Прибоју и 1,8 мегавата у Малом Зворнику, а према речима министра, завршетак радова и почетак грејања на биомасу планиран је за почетак 2022. Како су пренели медији, добијен новац општине и топлане, уз две године грејс периода, враћаће 18 година уз каматну стопу 1,1 одсто годишње, с тим да, како је објаснио министар Антић, топлане враћају 83,5 одсто, док су 16,5 одсто неповратна средства.

У Малом Зворнику истичу да ће на овај начин грађани добити грејање 24 часа дневно за исту цену, ако не и нижу, а да ће само један од отпадних материјала бити довољан да снабдева ову топлану.

Иначе, вредност целог пројекта “Подстицање коришћења обновљивих извора енергије развој тржишта биомаса” је 26,75 милиона евра, од чега је двадесет милиона евра кредит KfW банке, а 6,75 милиона евра донација коју су обезбедиле KfW банка (два милиона евра) и Државни секретаријат за економске послове Швајцарске (4,75 милиона евра). У пројекту учествују и топлане у Новом Пазару, Пријепољу, Новој Вароши и Мајданпеку где ће у неколико наредних година бити извршена потпуна модернизација и замена котлова који ће са фосилних горива прећи на биомасу. Ови градови су били међу најзагађенијим у Србије, а уштеда због промене енергента биће 15 одсто. Министар Антић је најавио да ће уговори с топланама у Пријепољу, Новом Пазару, Мајданпеку и Новој Вароши бити потписани у децембру.

– Укупна вредност опреме и радова за те четири општине је 16,8 милиона евра, а инсталисана снага ће бити 19,9 мегавата. Завршетак радова и почетак грејања на биомасу предвиђени су за први квартал 2023. године – поручио је он.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Гљиве су чистачи природе

ПРВА ОМЛАДИНСКА ЛИГА – Слобода се не добија лако

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )