НАГРАДА „ДОБРИНКА БИБА МИРКОВИЋ – ЛОЗНИЧАНИН ЗА ПОНОС“ – Признање Александру Кикановићу

НАГРАДА „ДОБРИНКА БИБА МИРКОВИЋ – ЛОЗНИЧАНИН ЗА ПОНОС“ – Признање Александру Кикановићу

У етно-селу „Сунчана река“  на пригодној свечаности по други пут додељена је награда „Лозничанин за понос“  која од ове године носи име недавно преминуле Добринке Бибе Мирковић, која је заједно са супругом Зораном била иницијатор овог вредног признања. Овогодишњи добитник је Александар Кикановић, маратонац и хуманиста.

Драгица Поповић, менаџер етно-села и председница седмочланог жирија, подсетила је да су пристигла 53 предлога, а да је шест ушло у ужи избор.

– Поред Кикановића у конкуренцији су били Александар Јокић, директор Специјалне болнице за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи, каратисткиња Бојана Јанковић, професор Зоран Тошић, кошаркашица Александра Црвендакић и писац Јанко Вујиновић. Одлучиле су нијансе и сигурна сам да је награда отишла у праве руке. Александар је прошле године трчао до Oстрога како би прикупио помоћ за Дарију Петровиć, а у мају ове године до Хиландара како би прикупио 50.000 евра за лечење дечака Николе Стакића из Мачванског Прњавора и успео је у томе – рекла је Поповићева.

Повељу и новчани износ од 120.000 динара Кикановићу су уручили Ружица и Мирко Мирковић, ћерка и син власника етно-села „Сунчана река“.

Захваљујући се на награди Александар Кикановић је истакао да ће му она бити подsтрек да настави да се бави хуманитарним радом.

– Намеравам да 22. фебруара наредне године кренем за Москву на пут дуг 2.300 километара. Трчаћу за Институт за мајку и дете из Београда и надам  се да ћу прикупити довољно новца како бисмо обезбедили боље услове за лечење деце у овој установи – поручио је он.

Планира да у Москву стигне 9. маја на обележавање Дана победе над фашизмом. Главни уредник „Гласа Цркве“ Љубомир Ранковић, у уме владике шабачког Лаврентија поклонио му је књигу „Пролог Охридски“ владике Николаја Велимировића.

Ранковић је рекао да је Кикановићев хуманитарни рад импресиван и да је велико охрабрење за српски народ. Зоран Мирковић, власник етно-села поручио је да ће награда бити додељивана и убудуће и нада се да ће то наставити да чине његова деца. Нагласио је да је жеља да се на овај начин промовишу људи који су оставили траг у ономе чиме се баве, без обзира где живе,  а родом су из овог краја.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПЕВАЧИ И ИГРАЧИ КУД “КАРАЏИЋ” – Гостовали на фестивалу у Темишвару

У КЛУПЦИМА – Растиње претворило улицу у тунел

 

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )