У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – Kњига о парчету хлеба

У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – Kњига о парчету хлеба

У Библиотеци Вуковог завичаја синоћ (26. септембра) је представљена књига „Комад таина“, шабачког књижевника и публицисте Драгана Филиповића. Реч је о зборнику 12 приповедака и својеврсном наставку претходна два издања „Војникове брескве“, збирке прича насталих на основу истинитих догађаја у Првом и Другом светском рату, рату на тлу Југославије и током бомбардовања Србије. О књизи, посвећеној „парчету српског хлеба“, говорили су рецензент збирке др Предраг Тојић и аутор књиге. Како је речено, претходну књигу Филиповић је посветио оцу Станоју, а ову мајци Лоли.

– И једна и друга су писане настојањем да се духом, чашћу и достојанством приближи својим родитељима. Међутим, овим делима он је њих – васкрснуо. Оживео их је за сав свој род, за потомке поготово. То је уочљиво већ на први поглед, садржајем о Великом рату, Другом светском рату и о „нашем“, како је аутор назвао страдалне деведесете године прошлог века. Отуда су оне неодвојиве – речено је на књижевносм сусрету са Филиповићем.

У рецензији најновије књиге Радован Миразовић истиче да је „Комад таина“, као и претходна два издања збирке прича „Војникова бресква“ овог аутора, „уметничко дело par ehelence које чини јединствену целину о страдању и отпору, борби за живот српског народа у двадесетом веку“.

– Више него иједна књига коју сам у последње време прочитао, ова буди наду да може да промени свет. Књига о судбинама људи и вихору рата јесте својеврстан документ, али и позив, апел, најусрднија молитва да уложимо последњи напор да будемо бољи. И од себе самих – записао је Миразовић.

С. П.

ПРОЧИТАЈ И…

БОКС – Фетаховић у Лозници

У ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ И СШ ”СВЕТИ САВА” – Матуранти научили како се жалити Савету за штампу

 

 

 

 

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )