НА ДЕВЕТОЈ „ПИТИЈАДИ“ У КЛУПЦИМА – За припрему пите треба и љубави

НА ДЕВЕТОЈ „ПИТИЈАДИ“ У КЛУПЦИМА – За припрему пите треба и љубави

Удружење жена „Калина“ организовало је данас (14. септембар) девету „Питијаду“, манифестацију у којој се кулинари такмиче у спремању најбоље слатке, слане и пите савијаче. Одзив је био добар, мада су домаћини, према најавама заинтересованих, очекивали и више од 35, колико их се нашло пред жиријем. Према оцени жирија, који су чиниле чланице удружења жена из побратимских месних заједница Зеленика и Гуча, најбољу слатку питу направила је Маја Гвозденовић, док је друго место припало Милојки Андрић, а треће Сари Дикосавић. У програму сланих пита најбољу оцену добила је Гордана Матић, друго место освојила је Була Бантић, а треће Милена Миловановић. Међу питама савијачама, највишу оцену добила је пита Гордане Гвозденовић, друго место освојила је Слободанка Деспотовић а треће Драга Павлица. Како је саопштила Гроздана Ђукановић, председница удружења, према оцени новинарског жирија, који се овај пут опредељивао за три најбоље пите из сва три програма, прво место додељено је Милојки Андрић, друго Маји Гвозденовић а треће Гордани Матић.

– Многи су припремили своје пите и донели их у знак подршке манифестацији, али нису желели да се надмећу за неку од медаља које додељујемо најуспешнијима. Из нашег удружења су учествовале само три или четири жене, а све остало су учесници из Крупња, Малог Зворника, Лознице, Лозничког Поља, Липничког Шора и Клубаца. Све пите су биле високог квалитета, а, како кажу учеснице, за припрему сваке пите, поред материјала и вештих руку, потребно је и доста љубави – казала је Ђукановићева.

Снежана Перић, директорка Туристичке организације града Лознице, оценила је да ова манифестација има велики значај за очување обичаја и традиције, али и за развој гастрономског туризма који је све актуелнији. На основу онога што је изложено, како је нагласила, приметан је спој традиције и модерног времена јер су неке пите припремане по рецептима старијим од једног века, а друге уз помоћ нових прехрамбених производа. После проглашења победника, уследила је дегустација изложене хране, а део је усмерен и у хуманитарне сврхе.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

 У САБОРСКИМ ДАНИМА – Херцег Нови гост Лознице

У ВЕЛИКОЈ САЛИ КУР-САЛОНА – Концертом обележили јубилеј хора

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )