ОВОГ ВИКЕНДА ”ТОЧАК ЗДРАВЉА” И ”САБОРСКО ПРЕЛО” – Прело уз сабор

ОВОГ ВИКЕНДА ”ТОЧАК ЗДРАВЉА” И ”САБОРСКО ПРЕЛО” – Прело уз сабор

Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) овог ће викенда приредити два програма, најпре, у суботу, девету вожњу бициклима од Лознице до Тршића ”Покрени точак здравља”, а у недељу, на дан завршне свечаности Вуковог сабора, четврто ”Саборско прело” на ливади недалеко од саборишта.

Како каже Снежана Перић, директорка ТОГЛ, обе манифестације окупљају велики број учесника, а ”Прело” привлачи и све више посетилаца са стране.

– ”Саборско прело” је пратећи програм завршне свечаности Вуковог сабора и приређујемо га са жељом да дамо значај нашим традиционалним вредностима, али и да гостима пружимо прилику да се упознају са начином израде традиционалних производа кроз занимљиве интерактивне радионице. За ”прело” влада све веће интересовање па очекујемо још већи број учесника него претходних година. Они, иначе, долазе не само из Лознице него и из окружења, Крупња, Љубовије, Малог Зворника, Шапца, Ваљева, Сремске Митровице… – каже Перићева.

Уз ”Саборско прело” другу годину заредом биће приређено и ”Коло за Вука”, програм који окупља културно-уметничка друштва која носе Вуково име, а овог пута у госте долазе друштва из Бадњевца и Чонопље.

У суботу ће од Вуковог дома културе пут Тршића кренути, како се очекује, око 200 бициклиста разних годишта. Популарни ”Точак здравља” прошле године је окупио више од 160 регистрованих учесника, а Зоран Деспотовић, сарадник за маркетинг у ТОГЛ, каже да је било и оних који се нису пријавили на старту. Последњих година постао је обичај да учесници вожње паузу направе на пола пута, у Клупцима, где посете ”Питијаду”, предахну и окрепе се уз специјалитете вредних домаћица, па наставе ка Вуковом селу. Тамо ће, као и раније, бити приређена прикладна такмичења на којима побеђују најсрећнији па године нити помажу нити одмажу. Деспотовић каже да ће сви регистровани учесници вожње добити бројеве и бити у прилици да на крају манифестације добију награду, уколико буде извучен њихов број. Шансе нису мале пошто ће, како се најављује, бити извучено стотинак награда.

”Точак здравља” приређује се у сарадњи са Министарством омладине и спорта, Градом Лозницом, Канцеларијом за младе, УГ ”БицикЛо” и Здравом храном ”Босиљак”.

Окупљање и регистрација учесника биће испред Вуковог дома културе од десет ујутру, а старт је заказан за сат касније у пратњи санитета Дома здравља ”Др Миленко Марин” и саобраћајне полиције.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

САБОРСКИ ДАНИ – Српске књиге из Венеције

НОВИ ПРАВИЛНИЦИ ЗА ЕКСКУРЗИЈЕ – Иностранство само за матуранте

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )