САБОРСКИ ДАНИ – Српске књиге из Венеције

САБОРСКИ ДАНИ – Српске књиге из Венеције

Трећи дан саборовања почео је у Тршићу где је у Музеју језика и писма представљена књига и отворена изложба „Венецијански издавачи српских књига 1519-1824“. Учествовали су аутор Владимир Анђелковић из Центра за истраживање дигиталне културе и Душан Злоколица, уредних културних програма у Народној библиотеци Србије. Поставка је настала поводом обележавања јубилеја 500 година од издавања првих српских књига у Венецији. Како је речено на овом скупу, Срби су крајем 15. века у својим сеобама стигли до Венеције где су оформили своје ново културно средиште и где су до 1824. слободно издавали и штампали књиге. На изложби су на више панела представљени бројни артефакти који сведоче о богатој историји Срба у Венецији.

Вечерас у шест сати у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, Матица српска представиће часопис „Језик данас“ о којем ће говорити др Рада Стијовић, главна уредница. Биће представљена и едиција „Библиотека усмене књижевности“, „Пословице и изреке у српској периодици 1818-1877“, коју су приредили др Милорад Радевић и др Миодраг Матицки, који је и научни саветник и уредник едиције. Поред њега, о књизи ће говорити и професори др Бранко Златковић и др Бошко Сувајџић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДРУГОГ ДАНА САБОРОВАЊА – Представљена „Даница“ Вукове задужбине

НОВИ ПРАВИЛНИЦИ ЗА ЕКСКУРЗИЈЕ – Иностранство само за матуранте

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )