ЛОЗНИЧКИ СРЕДЊОШКОЛЦИ НА ЛЕТЊЕМ КАМПУ У ПРОЛОМ БАЊИ – Уз добар текст, добра фотографија  

ЛОЗНИЧКИ СРЕДЊОШКОЛЦИ НА ЛЕТЊЕМ КАМПУ У ПРОЛОМ БАЊИ – Уз добар текст, добра фотографија  

“Медијамокраси”, летњи камп медијске писмености и омладинског активизма који је окупио шездесетак младих из Србије и Црне Горе, одржан је ове седмице у Пролом бањи. Кроз бројне радионице и практичне вежбе, учесници су имали прилику да науче нешто ново о медијима и њиховој улози у друштву као и да прошире постојећа знања. Једна од тема на обуци, била је и “Фотографија у медијима”.     

Новинарка крагујевачког “Пресека” Марија Обреновић, која је заједно са искусним фоторепортером “Блица” Небојшом Радосављевићем била предавач на курсу напредне новинске фотографије, истакла је колико је велики значај фотографије у медијима.

– Фотографија је веома битна јер привлачи пажњу читалаца и усмерава је на сам текст. Фоторепортерски занат и фотографија као медиј играју велику улогу у сваком виду новинарског изражавања.

Међу учесницима кампа било је и четворо Лозничана – Никола Петровић, Алекса Филипчевић, Иван Трифуновић и Кристина Драгићевић. Они су већ учествoвали на сличном пројекту, похађали су “Летњу новинарску школу” крајем јуна у Бањи Ковиљачи, а сада су искористили прилику да примене претходно стечено новинарско знање и да га допуне знањем о фотографији.

У току четири дана, колико је сама обука трајала, учесници су се упознали са кратком историјом фотографије и основама добре медијске фотографије. Поред тога, имали су практични део, креирање фотографског и текстуалног садржаја за вест, репортажу и интервју. Своје радове су представљали за време радионица, где су међусобно могли да их погледају и коментаришу и на тај начин стекну вештине које одликују доброг новинара.

– Ово је било веома значајно искуство за мене. Сазнао нешто ново о фотографији и стекао сам вештине које ће бити корисне за моје будуће занимање, с обзиром на то да похађам информатички смер у Гимназији “Вук Караџић”. Препоручујем свим младима да се пријаве на овакве пројекте јер они пружају могућност учења на занимљив начин, као и за упознавање са нашим вршњацима из разних градова Србије и региона – каже Трифуновић. 

Летњи камп медијске писмености организовали су Кровна организација младих Србије, ПУ Локал прес и Дојче Веле академија у оквиру пројекта “Млади медији” уз подршку немачког Министарства за економску сарадњу и развој.

ЛН

Фото: Н. Радосављевић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛ: ОМЛАДИНЦИ И КАДЕТИ ЛОЗНИЦЕ – По три бода у џепу

У БАЊИ ОДРЖАНА “ЛЕТЊА НОВИНАРСКА ШКОЛА” – Средњошколци на прагу новинарства

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )