МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Како се заштитити од манипулације

МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Како се заштитити од манипулације

”Летњи камп медијске писмености” одржан је на Копаонику од 15. до 20. августа, а међу средњошколцима из више градова Србије биле су и три Лозничанке

На ”Летњем кампу медијске писмености”, одржаном крајем прошле и почетком ове седмице на Копаонику, у оквиру пројекта ”Дигитални погон” за унапређење медијске писмености у основним и средњим школама, учествовао је и тим лозничке Гимназије ”Вук Караџић”. Уз Мирка Марковића, професора филозофије, на кампу, који је окупио средњошколце из више градова Србије, биле су и Сара Чворовић, ученица трећег, и матуранткиње Тамара Искић и Кристина Драгићевић.

Према речима професора Марковића, овај камп је био добра прилика за ученике да стекну способност критичког сагледавања медијских садржаја ради заштите од манипулације и нежељених утицаја, али и за професоре да унапреде своје компетенције за обогаћивање наставе.     
Током обуке ученици су имали прилику да чују предавања о медијској етици и култури, таблоидној стварности, пројектној настави и сликописном приказивању историје. Такође, приказивани су и документарни филмови о којима су учесници износили своје утиске и коментаре. Поред тога, током петодневног боравка, имали су и задатак да креирају видео-снимке који ће бити објављени на сајту ”Дигиталног погона”. Овај задатак отворио је широке могућности за испољавање креативности приликом одабира материјала за снимање и фотографисање.

– Камп је био занимљиво и позитивно искуство. Интерактивна предавања и дебате омогућили су нам постављање бројних питања, како бисмо разјасниле недоумице и сазнале нешто ново. Стечено знање и вештине користиће нам у свакодневном животу, као и у послу, без обзира на то за коју се професију одлучимо – кажу Тамара и Сара.

Пројекат ”Дигитални погон” спроводе Новосадска новинарска школа и београдска НВО ”Библиотека плус”, а већим делом га финансира Европска унија уз подршку Издавачког предузећа ”Клио”.

ЛН

На слици тим Гимназије ”Вук Караџић”

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАДА ЋЕ ПОЧЕТИ ИЗГРАДЊА БРЗОГ ПУТА ЛОЗНИЦА-ШАБАЦ? – Још траје израда пројектне докуменатције

ПОСЛЕ ДВАНАЕСТ ГОДИНА – Војска у Клупцима од октобра

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )