ЗАВРШАВА СЕ ДРУГИ КРУГ МАЛЕ МАТУРЕ – Полаже петоро осмака

ЗАВРШАВА СЕ ДРУГИ КРУГ МАЛЕ МАТУРЕ – Полаже петоро осмака

Други круг завршног испита за осмаке који су у јуну били спречени да изађу на полагање, из здравствених или других разлога, завршавају се данас (22. август) решавањем задатака из комбинованог теста. Мали матуранти су, најпре, у уторак  полагали тест из српског (матерњег) језика а јуче тест из математике. У Лозници је полагање завршног испита за петоро ученика колико је изашло на тестове, организовано у ОШ „Јован Цвијић“.

Према речима Цветане Срећковић, директорке ове школе, на испит је требало да изађе седморо ученика основних школа као и осморо полазника Школе за образовање одраслих „Друга шанса“ из које се нико није појавио.

– Полагало је укупно петоро осмака и то троје који у јуну нису изашли ни на један од три теста и два ученика којима је остало само да полажу тест из математике на који у јуну нису изашли из здравствених разлога. После испита они су добили уверење да су положили малу матуру, а у својим школама сведочанство да су завршили основну школу чиме су стекли право да се упишу у средњу школу у којој је још остало непопуњених места  – каже Срећковићева.

Она подсећа да је полагање мале матуре обавезно за све основце и за полазнике „Друге шансе“, јер све док не добију уверење да су изашли на полагање па макар не освојили ниједан бод, сматра се да нису завршили основно образовање. Следећу прилику да полажу „испит зрелости“ имаће у јуну следеће године.

Да подсетимо, после другог уписног круга у Гимназији „Вук Караџић“ остало је непопуњено осам места на друштвено-језичком и тринаест на природно-математичком смеру док су у Средњој економској школи остала непопуњена четири места на смеру правно-пословни техничар. У питању су четворогодишње школе док су сва места у трогодишњим школама попуњена. Да би уписали неку од ових школа мали матуранти морају на тестовима да освоје више од 50 бодова.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БОКС: ЕКИПНО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ – Лига креће у октобру

МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Како се заштитити од манипулације

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )