ОБЕЛЕЖЕНА 105. ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ – Србија ће бити на правој страни

ОБЕЛЕЖЕНА 105. ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ – Србија ће бити на правој страни

У спомен-комплексу у селу Текериш данас (19. август) је обележена 105. годишњица славне Церске битке, прве и једне од највећих победа српске војске у Великом рату. На споменик са натписом ”Ваша дела су бесмртна”, уз највише државне и војне почасти венце су положиле делегације Владе Србије, Града Лознице, Шапца, Крупња, дипломатског кора као и бројних удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије и грађани.

Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, рекао је, пошто је подсетио на историјске чињенице Церске битке, да је српски народ у 20. веку увек био на правој страни, а избор који је чињен у прошлости углавном се ослањао на његову дугу  слободарску традицију.

– Од наших и иностраних партнера и савезника можемо и данас чути питање да ли ће Србија умети да и у 21. веку буде на правој страни историје. Прошле године сам на овом месту рекао да је српска победа у Церској бици можда могла да се оствари без војводе Путника и генерала Степе, али засигурно не би могла бити постигнута без Станислава Сондермајера, тог оличења најобичнијег српског редова чији су борбени морал и жеља за одбраном отаџбине задобили херојске размере. Српски сељак, који је чинио нуклеус победничке српске војске, није имао увида у замршене диломатске односе светских империјалистичких сила са почетка 20. века, али је знао читаву епску поезију напамет и етику је познавао боље од било ког професора са престижних европских универзитета – казао је Ђорђевић.

Према његовим речима, бахатост и осионост аустроугарског окупатора, који је на почетку рата заузео део српске територије и починио бројна зверства над немоћним цивилним становништвом, његова увереност у брзи и коначни слом Србије, сигурност да за злочине над српским становништвом никада неће одговарати и жеља да се једна, мала, слободарска нација порази и унизи, послужили су као катализатор за мобилизацију свега што је најбоље и најснажније у српском народу.

– Неправда која нам се наносила кроз историју заправо је везивно ткиво за јединство и истрајност нашег народа у борби за правду, тај пети елемент који је омогућио чудо библијских  размера толико много пута у историји српског народа и државе. Некоме са стране наше победе изгледају као право чудо, међутим, ми смо непобедиви у правичности. Чудо на Церу зато није никакво чудо, српска победа се морала догодити, без обзира на предност непријатеља у људству и опреми. Уверен сам да ће Срби и Србија бити на правој страни историје и у 21. веку. Неопходно је само да будемо јединствени – поручио је министар у Текеришу.

Градоначелник Видоје Петровић рекао је да се и после 105 година на Текеришу са захвалношћу сећамо и клањамо сенима јунака, и да ”историја и преци који су уткали своје животе у темеље модерне Србије” не смеју бити заборављени. Наша славна прошлост мора остати дубоко уткана у нама и у младим генерацијама које долазе, да нас подсећа ко смо и шта смо, и да нам једном заувек трасира пут убудућност за коју су церски јунаци положили своје животе, поручио је он и  истакао да ’’ниједна друга земља током Великог рата није тако скупо платила своју слободу као Србија и наш регион’’.

– Време је да сви ми у Лозници и широм Србије својим радом учинимо да Србија буде поносна на нас. Припадам онима који сматрају да су управо кључни фактор развоја сваког града и земље људи. Данас су наше победе у нашим најталентованијим ученицима и студентима који нижу успехе по свету. Наше победе су наши успешни спортисти који са поносом на победничком постољу певају химну Србије, наше победе су нови, модерни путеви широм Србије, фабрике које градимо и запошљавамо људе који остају да живе у својој земљи и рађају нове нараштаје. Браћо, церски јунаци који сте оставили живот за слободу, поносимо се вама, а ми смо та генерација која треба да својим потомцима постане понос тако што ће им оставити будућност, да у својој земљи живе и раде, у Србији – рекао је он.

Иначе, пре обраћања званичника одржан је помен палим јунацима, а свечаност у Текеришу завршена је пригодним уметничким програмом. Током церске операције на српској страни било је ангажовано 250 хиљада војника од којих је 16.045 војника и подофицира као и 259 официра избачено из строја, док их је 2.107 погинуло. На страни Аустроугарске било је 250 хиљада војника од којих је 23 хиљаде војника и подофицира и 600 официра избачено из строја, а заробљено је 4.500 њихових солдата.

Споменик у Текеришу подигнут је на месту где су се између 15. и 19. августа 1914. године водиле борбе које су одлучиле исход Церске битке, а откривен је на Видовдан 1928. године у присуству краља Александра Карађорђевића.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАДА ЋЕ ПОЧЕТИ ИЗГРАДЊА БРЗОГ ПУТА ЛОЗНИЦА-ШАБАЦ? – Још траје израда пројектне докуменатције

ДР ЈЕЛЕНА ЂЕНАДИЋ ОСТВАРИЛА ЦИЉ – Истрчала полумаратон за Стојана

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )