ПРИПРЕМЕ ЗА ШКОЛУ – Стиже септембар

ПРИПРЕМЕ ЗА ШКОЛУ – Стиже септембар

Нова школска година почиње за две недеље па је, можда, сада и право време за куповину књига и школског прибора. У књижарама и маркетима у Лозници понуда је разноврсна, а интересантно је да су цене прибора исте као и последњих неколико година

Хтели не хтели, распуст се неумитно ближи крају, а то као и сваке године значи и нове, велике трошкове за кућни буџет посебно за породице са више школараца. У набавку књига и школског прибора родитељи и школарци по традицији крећу средином августа, ако књиге нису купили преко школа, али како кажу продавци, гужве у књижарама се тек очекују и то, три дана пре и после почетка школске године. Родитеље ће, донекле, обрадовати чињеница да у односу на лане, цене ђачког прибора и уџбеника нису порасле, али је куповина посебно уџбеника велики издатак. Олакшицу представља куповина на рате, а колики ће рачун на крају бити зависи од од избора издавача и добављача, као и од додатних факултативних и изборних предмета за које се дете одлучи. Да би придобили купце, неке од књижара и издавача нуде разне повластице међу којима је и бесплатна достава за оне који пазаре више од три хиљаде динара, поклон свеске за поруџбенице више од шест хиљада динара као и попусте за куповину преко интернета. На тај начин родитељи могу да уштеде и до хиљаду динара.

Како су нам рекли у једној од књижара у Лозници, уџбеници за прва четири разреда основне школе коштају од шест до десет хиљада динара. Уџбеници по којима се тренутно ради у реформисаном првом и петом разреду основне школе користиће се и идуће школске године, а издавачи нове уџбенике припремају за други и шести разред. Комплет књига за старије разреде кошта од четрнаест до седамнаест хиљада динара. Уџбеници за средње школе коштају од дванаест до осамнаест хиљада динара, а највеће разлике у цени прави велики избор збирки задатака и радних свезака, све зависи од тога коју школу, односно смер, дете похађа. Продавци истичу да су још од марта почели продају уџбеника на рате како би родитељи лакше поднели удар на буџет, што су многи и искористили.

Према речима Весне Панић, директорке ОШ „Анта Богићевић“, родитељи ученика основних школа који имају право на бесплатне уџбенике такође су још у марту обавештени у ком року треба да поднесу потребну документацију. Дакле, да ли је у питању треће дете, да ли је корисник Центра за социјални рад, самохрани родитељ, незапослен  или са ниским примањима итд.

– Уносили смо име и презиме и будуће одељење ученика од другог до осмог разреда, док смо за први разред унели податке накнадно, после уписа. По први пут овај посао је завршен на време, није се каснило као до сада – каже Панићева.

Књижаре и ове године школарцима нуде разноврстан школски прибор и то по ценама које се годинама нису мењале. Како нам рекоше у једној књижари, можда су три-четири динара скупље оловке. Зависно од величине и дебљине корица цене свезака се крећу од 25 до 80 динара, оловке од 15 до 75, гумице од 15 до 80 динара, зарезачи од 28 до 125, фломастери од 25 до 440, бојице од 120 до 290, а темпере од 295 до 480 динара, празне пернице од 280 до 1400, а пуне од  750 до 2.450 динара, блок за ликовно од сто динара па навише.

Ђачки прибор се може набавити и у појединим супер маркетима, њихове цене су исте, а негде и јефтиније него у књижарама. Мора се признати да су корице свезака све маштовитије, избор у маркетима је за сваку похвалу. И књиге и прибор треба упаковати у ранац који зависно од квалитета кошта од три и по до осам хиљада динара. Наравно, при избору ранца обавезно обратити пажњу на његову стабилност, материјал од којег је направљен и због безбедности детета, да ли је видљив у мраку.

Када се купи све што је потребно, школарцима преостаје само да ситно броје дане до почетка школске године, а родитељима да броје оно мало новца што је остало у новчаницима. Па срећно!

В. М. 

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СОКОЛСКЕ ИГРЕ У КРУПЊУ – Два дана надметања и забаве

ДОСКОРАШЊИ КАДЕТ ЛОЗНИЦЕ У ВОЈВОДИНИ – Немања у црвено-белом

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )