У ПРВИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ – Рекордна посета Тршићу

У ПРВИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ – Рекордна посета Тршићу

Сезона ђачких екскурзија је управо завршена тако да се до јесени може очекивати смањен интензитет организованих посета Тршићу, али, како за сада ствари стоје, само у првих шест месеци у знаменитом месту забележена је посета као у целој прошлој години. Како кажу у Центру за културу “Вук Караџић”, које се стара о тршићком комплексу, до почетка јула, према броју продатих улазница, Вукову спомен-кућу посетило је 43.200 посетилаца.

– У првој половини ове године Вуково родно село посетило је 27.000 ученика основних и средњих школа, а појединачних и породичних посета било је око седам хиљада. Пошто наша установа омогућава и бесплатан улаз за предшколске установе и разне социјалне групе, према нашој евиденцији, било је и око пет хиљада таквих посета. Поред тога, ми смо за 2019. годину потписали уговор са немачком туристичком агенцијом SR Travel GmbH & Co. KG о посети немачких туриста и до сада је Тршић посетило око 4.200 Немаца, али очекујемо још 6.000, предвиђених уговором. Према броју продатих улазница, у првих шест месеци Тршић је угостио укупно 43.200 посетилаца – објашњава Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу, и подсећа да је у 2018. години укупан број посетилаца износио 40.000.

Пошто је Тршић омиљено излетиште Лозничана и доста посетилаца ту викендом долази без купљене улазнице, јасно је да родно село реформатора српског језика представља једно од најпосећенијих места у јадарском крају. Тршић је удаљен око седам километара од Лознице, а спомен-кућа Вука Стефановића Караџића први је музеј на отвореном у Краљевини Југославији. Подигнута је 17. септембра 1933. године на иницијативу чланова Одбора за подизање спомен-обележја Вуку Караџићу. Иначе, комплекс се простире на 5,3 хектара и објекти у њему су саграђени на традиционалан начин. Укупно их је 35 и сви су под заштитом државе а у њима се данас налазе Музеј језика и писма, Кућа писаца, Музеј Вукових сабора, радионица старих заната и сувенирница, док је на саборишту подигнута црква брвнара посвећена Светом арханђелу Михаилу. Република Србија је 1979. године прогласила Вукову спомен-кућу непокретним културним добром од изузетног значаја, а Влада Републике Србије 2002. године за знаменито место.  У 2011. години у оквиру обележавања Године књиге и језика отворен је Музеј језика и писма, први у Србији који се стара о очувању нематеријалне културне баштине, кроз усмеравање активности на истраживање језика и писма. Однедавно је комплекс употпуњен Образовно-културним центром “Вук Караџић”, о којем се стара држава.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА У ЛОЗНИЧКОМ КРАЈУ- Најбоља година на видику

“ЛИЛАЛО” СЕ ЗАХУКТАВА – Пет дана, више од двадесет програма

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )