ПРОГРАМ ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ЗЕМЉИШТА – Предност имају лознички сточари

ПРОГРАМ ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ЗЕМЉИШТА – Предност имају лознички сточари

Од издавања у закуп и промене намене пољопривредног земљишта на катастарским парцелама у Лозници ове године  планирани су приходи у износу од 21,804 милиона динара. У току године биће организована 203 јавна надметања а планирано је да се у закуп изда 347 хектара

Годишњим програмом заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта који је недавно усвојила лозничка Скупштина, обухваћено је 47 катастарских општина у којима се у државном власништву налази две и по хиљаде хектара  од чега је 700 хектара за издавање у закуп. Због разлике између стварног стања на терену и званичних података Службе за катастар непокретности, планираним закупом није обухваћено око пет хиљада парцела. Према речима Јована Миладиновића, начелника Одељења за привреду и локални економски развој, од издавања у закуп и промене намене земљишта  на катастарским парцелама у Лозници за ову годину планирани су укупни приходи у износу од скоро 22 милиона динара, од  чега осам милиона од вансудских поравнања и других судских поступака.

– Претходних година са Министaрством пољопривреде, односно Управом за пољопривредно земљиште, закључен је 41 уговор, једногодишњи или вишегодишњи. У питању је површина од 349 хектара а очекивани приход по основу закупа је око 45.000 евра. Четрдесет одсто тих средства представља пренос средстава са виших нивоа власти буџету града одакле ћемо финансирати одређене активности – каже Миладиновић.

Што се тиче коришћења пољопривредног земљишта без накнаде, Управа за пољопривредно земљиште закључила је два уговора са лозничким „Пољосаветом“  као корисником земљишта, укупне површине три и по хектара. У питању су две локације и то, у Горњим Недељицама и Лозници које се, како каже Миладиновић, искључиво користе кроз пројекте огледног поља где се могу представљати разне пољопривредне културе и добити потребна знања о узгоју и свим агротехничким мерама везаним за ратарство, воћарство или неки други сегмент.   

Годишњим програмом планирано је да се у току ове године одрже 203 јавна надметања за издавање у закуп пољопривредног земљишта укупне површине од 347 хектара. Прошле године на јавни позив који је трајао од 1. јуна до краја октобра, пријавило се једанаесторо пољопривредника и сви су остварили право пречег закупа по основу сточарске производње, дакле, уз накнаду али без лицитације.

– Њихова укупна потраживања за ову годину износе 237,37 хектара пољопривредног земљишта које су остварили на основу броја условних грла које је министарство на основу документације проверило и одредило. На располагању имамо још око 350 хектара које планирамо да издајемо ове године, а од тога смо дужни да 237 хектара издајемо првенствено нашим пољопривредницима, односно сточарима – каже Миладиновић.

Он истиче да се највећи део земљишта које се издаје налази око ПД „Гучево“, остатак се налази у катастарској општини или у близини пребивалишта или фарме онога који конкурише.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БЕРБА МАЛИНА – Цена једва покрива трошкове

НАЛЕД – Плати картицом и победи

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )