ПОЕТСКИ КАБАРЕ „АМОР ФАТИ“ – Путовање кроз стихове и време

ПОЕТСКИ КАБАРЕ „АМОР ФАТИ“ – Путовање кроз стихове и време

Потпуно неуобичајеним концептом дружења с посетиоцима културних програма, у Библиотеци Вуковог завичаја синоћ (4. јул) се Лозничанима представио мултимедијални уметник Лајош Мате Лазар  из Малог Зворника. Поетским кабареом под називом „Амор Фати“ овај музичар, песник и сликарски стваралац представио је своје стихове из три збирке поезије „Аркадијанци“, „Камена девојка“ и „Аурора“. Уз визуелизацију својих песничких и сликарских дела путем видео-пројекције и уз музичку подлогу, Лајош је описао свој боравак у Подрињу током последње деценије и заљубљеност у природу, људе, културно и историјско наслеђе овог краја.

– Вечерашње кабаретско путовање је ново истраживање и нова радост, то је путовање изнутра, алхемијско, а жеља ми је да путујући кроз моје епохе стваралаштва представим сиже моје три збирке поезије. У помоћ сам позвао музику да употпуни тај садржај – рекао је Лајош Мате Лазар , који је током вечери извео неколико ауторских инструменталних мелодија на гитари.

Старословенска племена која су насељавала подрињскиј крај, „Камена девојка“, привукли су његову пажњу, а река Дрина, како је објаснио, окосница је догађања и нит коју прати у свом лирском опусу кроз поетски кабаре „Амор Фати“.

– Зато су моје песме посвећене реци, језеру, жени, а музика је додатак опису амбијента у ком сам стварао. Прихватање судбине, или волети свој усуд, гласио би слободан превод назива овог поетског кабареа. Сматрам да, уколико иоле загребемо испод површине догађаја, откривамо неслућено богатство културних и историјских догађаја који нас враћају нашој прапостојбини, нашим прецима чија старост и корени могу свакога изненадити и који могу сезати све од времена постанка света кога познајемо, из митске земље Хипербореје – поручио је аутор.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОД ДАНАС У ЛЕШНИЦИ – Јубиларни мото-скуп

У СУСРЕТ МАРШУ НА ЦЕР – Пријављују се учесници

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )