Е-УПРАВА У СРБИЈИ – Лозница нуди спроводиве е-услуге

Е-УПРАВА У СРБИЈИ – Лозница нуди спроводиве е-услуге

Лозница је једна од локалних самоуправа које нуде велики број потпуно спроводивих е-услуга, показало је истраживање спроведено за потребе програма подршке Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености (Свис ПРО). Како стоји у саопштењу Свис ПРО-а, у Србији је остварен напредак у увођењу е-управе, а поред Лознице и у Зрењанину и Врњачкој Бањи електронским путем могу се користити услуге матичне службе, подносити захтеви за издавање потврда и других докумената, остварити увид у стање пореског рачуна, пријавити комунални проблем, обавити упис деце у обданиште и друго.

Иначе, у 90 одсто јединица локалне самоуправе у Србији матичне књиге су пребачене у електронски формат и на Централну сервисну магистралу органа, а у наредном периоду велики број општина и градова радиће на унапређењу пружања е-услуга грађанима.

У истраживању, које је од августа до децембра прошле године спровела београдска Девелопмент консалтинг група, посматрана су три скупа индикатора који се односе на пружање електронских услуга, капацитет и спремност локалних самоуправа за спровођење е-услуга, информатичку писменост, перцепцију и задовољство корисника услуга еУправе. Резултати овог јединственог истраживања (укључило је и пружаоце и кориснике е-услуга) јесте велика неуједначеност у нивоима и квалитету увођења и примене еУправе, као и у пружању е-услуга, између различитих делова земље.

Резултати истраживања показали су да је еУправа најразвијенија у Војводини, а затим у региону Шумадије и западне Србије, док је југоисточна Србија, уопштено гледано, регион са нижим степеном развијености еУправе у поређењу са претходна два. Најбоље је оцењен Зрењанин, са приближно 68 одсто испуњених индикатора, а у региону Шумадије и западне Србије, најбољи резултат остварио је Нови Пазар, са приближно 60 одсто сагласности са задатим индикаторима. Књажевац је са 56,9 одсто најбоље рангирана локална самоуправа у југоисточној Србији.

Иначе, све локалне самоуправе испуниле су формалне услове за коришћење електронског управног поступка (еЗУПа), што значи да су именовале два администратора и добиле цертификате за све запослене који су укључени у било коју од процедура. Као пример добре праксе истакнута је Врњачка Бања, једина локална самоуправа која користи еЗУП за интерну размену података и докумената.

Запажено је и да више од пола локалних самоуправа има застареле интернет презентације које не одговарају стандардима, имају лошу структуру и дизајн, што ће у наредном периоду морати да се промени.

Највећи изазови са којима се локалне самоуправе суочавају у вези са еУправом јесу кадровски и финансијски. Свис ПРО ће овог месеца расписати јавни позив за подршку локалним самоуправама у јачању капацитета за унапређење еУправе, а биће подржано до 40 градова и општина у Шумадији и западној Србији и јужној и источној Србији.

Програм Сwисс ПРО спроводи се у 99 јединица локалне самоуправе, у региону Шумадије и западне Србије и јужне и источне Србије. Активности програма Сwисс ПРО, Влада Швајцарске подржава са укупно 5,8 милиона евра, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општна.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАЛЕД – Плати картицом и победи

БЕРБА МАЛИНА – Цена једва покрива трошкове

 

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )