НА ДАН СКАНУ- Уручење признања „Видовданска лоза“

НА ДАН СКАНУ- Уручење признања „Видовданска лоза“

Поводом Видовдана, Дана Српске краљевске академије научника и уметника (СКАНУ), данас (28.јун) је, крај спомен обележја, на месту некадашње куће Јована Цвијића у Лозници организован помен овом знаменитом научнику и једном од председника академије. Тиме је најављена завршница менифестације „Видовданска лоза“, која ће бити одржана у шабачком Народном музеју.

– Реч је о највећој културној и научној светковини СКАНУ, која наставља традицију српске институције која је деловала све до 1945. године. На завршници „Видовданске лозе“ у Шапцу, поред културно-уметничког програма, СКАНУ ће наградити своје чланове, активисте и делатнике, али и друге људе који су достигли највише домете не само у области науке и културе него и у другим областима друштвеног живота – рекао је Владимир Митрић, председник организационог одбора манифестације.

Он је саопштио да ће награда за животне дело бити додељена академику професору др Мирку Керкезу, председнику Научног савета и једном од обновитеља СКАНУ, док су међу награђенима и лознички лекар, специјалиста офтамологије др Александар Исаковић, и брачни пар Добрила и Добривоје Пантелић, филмски сниматељи из Доњих Брезовица. Митрић је потврдио да ће градоначелник Лознице Видоје Петровић, који је био почасни члан, од данас постати редовни члан СКАНУ.

На месту некадашње куће Цвијића, први пут је представљена књига „Пророк Милош Милојевић“ Драгољуба Драга Мирковића који је објаснио да је књига посвећена Мачванину из Црне Баре који спада у ред најсвестранијих српских историчара, филозофа, полиглота и добитника свих могућих одликовања у својој отаџбини, који је скрајнут и заборављен.

Поред представника СКАНУ, цвеће крај споменика Цвијићу, положили су представници градске управе, заменик градоначелника Радован Дивнић, помоћник градоначелника Љубинко Ђокић и председница Скупштине града Милена Манојловић Кнежевић.

 

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ДРОГАМА – Заједно против дроге

ЧЕСИ НА ПРИПРЕМАМА У ЛОЗНИЦИ – Спорт подстиче сарадњу

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )