ЈАДАРИТ – Експлоатација за три до четири године

ЈАДАРИТ – Експлоатација за три до четири године

Компанија “Рио Тинто” требало би да крајем ове или почетком наредне године заврши истраживање и оверу резерви литијума у налазишту “Јадар” код Лознице, а почетак експлоатације новог минерала јадарита, из кога се добијају пре свега литијум и бор, очекује се за три до четири године, рекао је у уторак државни секретар у Министарству рударства и енергетике Србије Стевица Деђански на Европској рударској академији у Београду.

Како су пренели медији, он је оценио да “Рио Тинто” ради веома озбиљно и да се ускоро очекују извештај о резултатима истраживања.

– Србија ће инсистирати да то не буде класично копање сировине и њен извоз, посебно тако вредне као што је литијум, већ очекујемо да се прерада руде обавља у Србији и добију нови производи који ће имати додату вредност – рекао је Деђански.

Србија очекује да оно што буде ископано из тако великог налазишта у Србији и преради и претвори или у батерију или у партнерство са неким произвођачем аутомобила. Пошто је пред нама период од три до четири године, имамо времена. За сада је битно да се дође до отварања рудника, рекао је Деђански.

(Т.М.С)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МЕЂУНАРОДНА ОЛИМПИЈАДА У МЕНТАЛНОЈ АРИТМЕТИЦИ – Четири медаље за малце генијалце

КЈП “НАШ ДОМ” – “Фабрика” цвећа

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )