ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ – Плакете Гимназији и „Електрону“

ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ – Плакете Гимназији и „Електрону“

Поделом плакета „Широко срце“, признања за постигнуте резултате у омасовљавању добровољног давалаштва,  и акцијом давања крви, Црвени крст Лознице је данас (14. јун) у Вуковом дому културе обележио Међународни дан добровољног давалаштва крви. Ове године плакете су додељене гимназији „Вук Караџић“ и предузећу „Електрон“ из Бање Ковиљаче. Весна Мелезовић, секретар ове хуманитарне организације, истакла је да из године у годину расте број добровољних давалаца, посебно међу младима.

– Гимназија је добила признање не само због великог броја давалаца, већ и због учешћа у нашим бројним активностима, а освојила је и прво место у пружању прве помоћи на градском такмичењу. Признање је добило и предузеће „Електрон“ из Бање Ковиљаче где су изузетно добро схватили значај довровољног давалаштва. Власник предузећа Живојин Рогојевић редовно запосленима који су даваоци даје слободне дане, а и он и чланови његове породице такође су даваоци крви – рекла је Мелезовићева.

Она је посебно истакла помоћ коју редовно добијају од градске управе и што се тиче материјалне подршке, али и броја давалаца који долазе из редова запослених.

Како је рекао Дејан Сталовић, градски менаџер који је и добровољни давалац, суштина добровољног давалаштва, као једне од најхуманијих особина код људи, је прикупљање довољне количине крви која треба да чека пацијента, а не да он чека на њу.  У градској  управи, како је рекао, сарађују  са Црвеним крстом и Удружењем добровољних давалаца „Др Миленко Марин“ и наставиће да подржавају све будуће акције.

Горан Живанчевић, председник Удружења „Др Миленко Марин“,  позвао је све досадашње даваоце и оне који то желе да буду, да се 28. јуна одазову акцији „Тесли у част“ која ће бити организована у Вуковом дому културе од 10 до 16 часова.

Пре тога, у понедељак 17. јуна Црвени крст ће организовати акцију добровољног давања крви у Клупцима у сарадњи са овом месном заједницом и Републичком трансфузијом крви из Београда.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

 ВЕЧЕРАС КАБАРЕ – Цимет и ванила

„МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ“ – Пунолетство часописа „Призор“

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )