СКУПШТИНА ГРАДА – Ништа без субвенција

СКУПШТИНА ГРАДА – Ништа без субвенција

Одборници Скупштине града јуче и данас (24. и 25. април) разматрали су извештаје о прошлогодишњем раду пет јавних предузећа и девет установа. Јучерашња седница трајала је само непуна четири сата, прекинута је у 14 часова због, како је рекла Милена Манојловић, председница Скупштине, „разговора са инвеститором“. Првог дана заседања одборници су успели да усвоје извештаје о прошлогодишњем раду три јавна предузећа и три установе. Извештавајући о раду ЈКП „Топлана“, једином предузећу које је годину завршило са губитком и то од 6,8 милиона наслеђеног дуга Миодраг Дишић, директор овог предузећа, истакао је да су прошле године имали беспрекорно функционисање котловских постројења, опреме, дистрибутивног система и дс није било ниједне хаварије. Нажалост, успешан посао није пратио и добар финансијски резултат.

– Мени су прилично везане руке јер предузеће и град, већ десет година уназад, оптерећују нерешени односи са „Србија гасом“, а таква ситуација омета и инвестиционе активности. Нисам задовољан ни односом коалиционог партнера према решавању овог проблема у који се укључио само градоначелник. Успели смо да направимо помак 27. јануара ове године када је Агенција за привредне регистре верификовала улагања града у „Лозница гас“, чиме се показала исправна одлука да се оснује то предузеће, и да „Топлана“ постане већински власник. Надам се да ће читав овај проблем бити решен до наредне грејне сезоне – рекао је он.

У „Топлани“ је прошле године остварен приход у износу од 276,7 милиона динара док су расходи 250,5 милиона. У овој години, губитак из пословања биће покривен из позитивних курсних разлика у износу од 55,6 милиона динара које су настале 17. јануара ове године повећањем удела у капиталу „Лознице гаса“. Како је рекао Дишић, рачун овог предузећа је у блокади од 2. априла због обавеза према „Србији гасу“ што „омета „Топлану“ да испуњава обавезе према „Лозница гасу“. Субвенције локалне самоуправе према овом предузећу износе 26 милиона динара, а директор је нагласио да цене услуга нису мењане шест година.

Према речима градоначелника Видоја Петровића, када је основано предузеће „Лозница гас“ удео града, односно “Топлане” био је 29 одсто, а захваљујући новим инвестицијама увећана је и вредност капитала за 61,36 одсто.

– Десет година смо таоци „Србија гаса“. Претпрошлог петка Душан Бајатовић, директор овог предузећа, обећао је да ће доћи у Лозницу ове седмице и ја га очекујем. Ради се о томе да је ово предузеће ангажовало референтну кућу која је требало да процени вредност капитала „Лозница гаса“ и они су и више од два пута умањили његову вредност тако да сада имамо проблем. Наиме, иако смо ми већински власници мала нам је основица, што значи да су мала и средстава. Због тих проблема предузеће је повремено долазило у блокаду, али ће се новим решењем, односно проценом капитала по утврђеним критеријумима, вредност најмање удвостручити. Тиме бисмо се ратосиљали силних потраживања насталих још у време „Вискозе”, а део новца оставили бисмо као депозит, као вид авансног плаћања за будућу потрошњу – рекао је Петровић.

Извештавајући о раду ЈКП „Наш дом“ директор овог предузећа Јанко Алексић рекао је да је прошла година завршена са добитком од 2,87 милиона динара. Укупна потраживања од физичких и правних лица износе 125,12 милиона динара и сва су наплатива – проценат наплате износи 82 одсто. И у овом предузећу, како је рекао, цене услуга нису мењане пет година.

Зоран Јовић, одборник ЛДП, рекао је да није задовољан услугом изношења смећа посебно у зимском периоду и у време празника када се дешавало да екипа не дође ни четири недеље, а услуга се и поред тога редовно наплаћује. Такође је приметио и да су субвенције овом предузећу са пет повећане на десет милиона динара.

Говорећи о раду ЈКП „Водовод и канализација“ директор Милан Раднић истакао је да је прошле године у овом предузећу повећан обим посла с обзиром на то да је у рад пуштена водоводна мрежа према Зајачи и Коренити, а повећан је и број кварова на постојећој мрежи. Као и сваке године и лане је у сушном периоду било ненаменског трошења воде. Током целе године, како је рекао, није било прекида у снабдевању водом без обзира на непогодне временске услове, а све контроле су поново показале да је вода изузетно доброг квалитета. У прошлој години ово предузеће остварило је добит у износу од 3,27 милиона динара, иако су расходи повећани због виших цена материјала, горива, струје. Кредитно задужење укупно износи три милиона динара и редовно се измирује. Укупна потраживања су већа у односу на претходна, проценат наплате износи 93 одсто и сваке године се повећава за седам одсто.

Другог дана заседањa одборници су за три сата усвојили извештаје ЈП „Лозница развој” и “Паркинг сервис” као и Центра за социјални рад, Здравствене установе “Апотека Лозница” , Установе за физичку културу „Лагатор“ и Црвеног крста.

Скупштина је данас Жељка Марјановића, који је у понедељак поднео неопозиву оставку из, како је речено, личних разлога, разрешила функције директора Установе за физичку културу „Лагатор“, а за вршиоца дужности директора ове установе именовала Дејана Димитријевића, струковног менаџера спорта. Како незванично сазнајемо, Марјановић ће бити постављен за извршног директора ЈКП „Водовод и канализација“.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…  

ДРАГАН ВЕЛИКИЋ У ЛОЗНИЦИ – Прво представљање ’’Адресе’’ у Србији

УКЉУЧИВАЊЕ МИГРАНАТА У ДРУШТВО – Заједно смо јачи

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )