ВЕК И ПО САВЕЗА ИНЖЕЊЕРА И ТЕХНИЧАРА СРБИЈЕ – Изложба у години јубилеја

ВЕК И ПО САВЕЗА ИНЖЕЊЕРА И ТЕХНИЧАРА СРБИЈЕ – Изложба у години јубилеја

Поводом обележавања 150 година Савеза инжењера и техничара Србије, Центар за културу „Вук Караџић“ организовао је данас (2. априла) пригодан програм и угостио представнике и чланове овог удружења које делује још од 1868. године. У Музеју Јадра отворена је документарна изложба „150 година Савеза инжењера техничара Србије – од механичарске дружине до савременог удружења“, а значајан јубилеј честитала је Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу, похваливши истрајност удружења и изразивши задовољство што и Лозница на овај начин даје скроман допринос обележавању годишњице његовог постојања. Музичким програмом отварање је употпунила етно-група „Лозице“, а о поставци је говорио Игор Марић, председник Савеза инжењера и техничара Србије.

– Данашње удружење је оформљено пре 150 године као Техничарска дружина, прво удружење инжењера и уопште једно од најстаријих струковних организација у Србији. У јубиларној години објављена је монографија што је условило да се на њеним темељима приреди и пригодна изложба о историјату и деловању удружења – рекао је Игор Марић, објаснивши да због просторне ограничености у Музеју Јадра нису изложени експонати које су, иначе, могли да виде Београђани у Музеју науке и технике.

Истим поводом у Омладинском центру одржано је предавање под називом „Никола Тесла, први почасни члан Удружења српских инжењера“, на којем је говорио Братислав Стоиљковић, виши кустос Музеја „Никола Тесла у Београду, а потом и уручена признања Савеза инжењера и техничара Србије заслужним појединцима и колективима.

С.П. 

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРОСЛАВА ЈУБИЛЕЈА – Век и по Савеза инжењера и техничара Србије

ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА САОБРАЂАЈА – Смањите гас!

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )