КВАРТ ОКО  ДРАГОЉУБА ПОПOВИЋА – Да ли су стабла жртвована због паркинга?

КВАРТ ОКО  ДРАГОЉУБА ПОПOВИЋА – Да ли су стабла жртвована због паркинга?

У парку крај Улице Драгољуба Поповића, у центру града, јуче је посечено десетак стабала што је изазвало негодовање једног броја станара у овом крају. Њихову љутњу додатно је поспешила чињеница да је међу посеченим стаблима, поред оних за које су стручне екипе процениле да су болесна, било здравих и зимзелених. Фотографије оборених стабала појавиле су се и на фесјбуку, а уследили су и бројни коментари у којима грађани жале због „уништавања природних плућа града“ на уштрб „нових паркинг места“. Како су нам рекли у ЈП „Лозница развој“, свако стабло које је посечено биће замењено новом садницом, а блокови између зграда уређени и употпуњени сређеним паркинг местима.

– Ништа није урађено ван струке и плана уређења града, озелењавања јавних површина и проширења паркинг простора у граду за више од 600 места. Тако је и у овом делу најпре прегледан терен и забележено свако оболело и старо стабло, које угрожава безбедност, али и она чијим би уклањањем био отворен нов простор за адекватно уређена паркинг места. То значи да у блиској будућности око зграда нећемо гледати уништене и блатњаве зелене површине већ да ће се тачно знати где је простор за паркирање аутомобила, а где није. Сва та паркинг места су управо и намењена људима који живе у околним зградама, али ће их процентуално бити и више од утврђених потреба. Поред тога, и убудуће држаћемо се правила да увек посадимо више нових и младих садница, од броја посечених – рекао је за портал ЛН Никола Драгићевић, директор ЈП „Лозница развој“.

Он је истакао да је циљ планираних пројеката да град буде што више у функцији грађана, да се спречи уништавање паркова, што се, иначе, често чини, као и парковског мобилијара, наводећи пример Омладинског парка код стадиона ФК Лозница, где су прошле ноћи поломљене клупе и канте за смеће.

– Поред тога што се често могу видети изроване стазе у парковима, што је очигледно последица бахатог понашања једног броја возача, није реткост да без икаквог разлога вандали уништавају мобилијар који је постављен баш из разлога да би тај простор изгледао лепше и функционалније. Наредних дана морамо заменити изломљене клупе у Омладинском парку, а то је и велики финансијски издатак за предузеће – навео је Драгићевић.

Још је додао да нова стабла не морају бити засађена на истом месту где су се налазила стара, већ можда који метар даље, али да ће се свакако водити рачуна да она буду у функцији каква су имала и она која су из различитих разлога морала бити посечена.

С.П.

НА ЛАГАТОРУ – Због оштећња кабла потрошачи остали без телефона

СКУПШТИНА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – Градско језгро проширено за пет насеља

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )