ДОМ ЗДРАВЉА У ЛОЗНИЦИ – У расцепу између норматива и праксе

ДОМ ЗДРАВЉА У ЛОЗНИЦИ – У расцепу између норматива и праксе

Поред недостатка кадра, од чистачице до специјалисте, лознички Дом здравља се од прошле године сусреће и са проблемом смањивања сопствених прихода изаваних појавом конкуренције у области медицине рада. Од планираних 25 милиона, лане су од тзв. нестандардних услуга зарадили 23 милиона динара

Из године у годину кадровски план у Дому здравља „Др Миленко Марин“ у Лозници све је мањи а слична ситуација је и у другим домовима здравља у Србији. Разлог су нормативи броја запослених који се везују за број становника у граду, као и забрана запошљавања. 

Према речима др Бранке Красавац, директорке ове установе, по тој рачуници, код нас је  наталитет у паду па је и норматив о броју запослених који они дају све мањи а  у пракси недостаје сав кадар, од спремачице до специјалисте. Због тих ограничења, из сопствених средстава обезбеђују се зараде за 10 до 15 медицинских сестара, а и тај број је недовољан.  У свакој од шеснаест амбуланти ради медицинска сестра, у некима постоји и лабораторија како би се олакшало мештанима да не долазе у Лозницу.

– Прошле године су се појавиле илегалне службе медицине рада тако да су нам се мало умањила сопствена средства, нисмо полицајци да идемо да проверавамо ко, где  и како ради, а почетком ове године се легално појавио конкурент на тржишту. Желим му све најбоље, али, мислим да  би грађани Лознице морали, апелујем на њих, да имају моралну обавезу према Дому здравља у којем се пружа примарна услуга и у којима они имају свог изабраног лекара. Наиме, од  новца који се заради  за пружање нестандардних услуга у службама медицине рада и стоматологије ми плаћамо одређени део кадра за који Министарство здравља није одобрило средства а који нам је неопходан да бисмо нормално функционисали – истиче директорка.

Како каже, боре се за сваки динар, снизили су и цене у овим службама, али су истовремено смањили и средства која су раније имали. Од планираних 25 милиона, лане су зарадили 23 милиона динара. 

Међутим, и поред недовољног броја радника, прошлогодишњи план рада  запослени у лозничком Дому здравља „Др Миленко Марин“ успели су целости да испуне. Велики успех је, како каже наша саговорница, и што ниједна од шеснаест амбуланти колико их има у оквиру Дома здравља, није угашена већ нормално ради. 

Акредитацију, као потврду да испуњавају постављене стандарде, добили су у марту 2017. на период од седам година а прошлогодишња контрола је, како каже, показала да су њиховим радом врло задовољни. Постоји замерка за опрему у гинеколошкиом диспанзеру, наиме, указано им је да треба заменити старе гинеколошке столове.

– Локална самоуправа нам је доста помогла у погледу набавке дијагностичких апарата и санитета. Свакодневно се превозе пацијенти од куће до болнице или до Београда, Новог Сада или другог града, док возило које служи за превоз пацијената на дијализу дневно пређе 900 километара. Трошкови за њихово одржавање нису мали с обзиром да свака два месеца морају да се сервисирају, а то је новац који ми дајемо из средстава намењених за материјалне трошкове. Међутим, материјални трошкови користе нам и за друге потребе које подмирујемо и из сопствених средстава које зарадимо у Служби медицине рада и Служби стоматологије – истиче др Красавац.

За ову годину локалној самоуправи је поднет захтев за обнову компјутера и куповину софтвера који ће омогућити да се налази из лабораторије директно шаљу изабраном лекару. Што се тиче специјализација, тренутно је четворо радника упућено на специјалаизацију за стоматологију, троје за општу медицину, а двоје за педијатрију.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАДОГРАДЊА ОБДАНИШТА – Ускоро отварање ”Бамбија”

ГРАДОНАЧЕЛНИК ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ – Улагања од више милијарди динара

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )